Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Mesaje electorale Miercuri, 25 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

27 Mai 2016
Vizualizari: 2110
Comentează add

Conform BEC, pe listele de candidaţi la alegerile locale, apar persoane cu vârsta sub 23 de ani, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare.

BEC: Candidaţi ”ce nu respectă prevederile legale”, la alegerile locale

amalia-bojescu

 

Cu doar o săptămână înaintea alegerilor locale de la 5 iunie, Biroul Electoral Central (BEC) a comunicat că pe listele de candidaţi apar persoane cu vârsta sub 23 de ani, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare, precum şi persoane care candidează din partea a două formaţiuni politice, ceea ce, din nou, este ilegal. Amalia Bojescu a încercat să afle cum s-a ajuns în această situaţie şi ce se va întâmpla mai departe.

Potrivit statisticilor publicate pe siteul BEC, 34 de competitori electorali au pus pe liste 449 de candidaţi care au sub 23 de ani.

Potrivit Constituţiei, candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani, pentru a fi aleşi în administraţia publică locală.

Gheorghe Iancu, profesor de Drept constituţional, a declarat pentru Radio România Actualităţi, că se încalcă Legea fundamentală a statului, iar cei vinovaţi de această situaţie vor răspunde în faţa instanţei.

Gheorghe Iancu: ”E neconstituţional! O să se apuce instanţa să judece, dar instanţa poate /.../ adică alegerea să fie neconstituţională. Chiar în instanţa de contencios administrativ poate să facă treaba asta. Toate birourile ar fi trebuit să verifice toate condiţiile, inclusiv vârsta. Nu s-a îndeplinit, nu s-a verificat, o să ajungem într-o situaţie de nenorocire. Cei vinovaţi - dacă se consideră că s-a săvârşit o infracţiune de neglijenţă în serviciu, adică din culpă, sau cu intenţie săvârşită, adică abuz în serviciu, sigur că vor fi şi băgaţi la puşcărie.”

Am încercat să contactăm preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie care au validat aceste candidaturi, însă nu am primit niciun răspuns.


Etichete candidaţi ce nu respectă prevederile legalealegerile localeBEC

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live