Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a dat câştig de cauză pentru peste 200 de clienţi BCR, care ceruseră eliminarea acestora prin modificarea contractelor.
Cei care au contracte de împrumut la BCR vor putea solicita eliminarea clauzelor abuzive, după ce Înalta Curte de Casaţie şi justiţie a dat câştig de cauză pentru peste 200 de persoane, care ceruseră eliminarea acestora prin modificarea contractelor.
Avocatul Gheorghe Piperea atrage atenţia însă că banca ar putea amâna punerea în aplicare a deciziei cu încă un an.
"Banca Comercială Română n-are gând să respecte această hotărâre, motiv pentru care noi vom face, începând de astăzi, o acţiune, prin care o să cerem obligarea băncii să ne plătească pe fiecare zi de întârziere în executarea acestei obligaţii o penalitate care va fi cifrată la maximum de 1000 de lei pe zi. Este posibil să ne trezim că banca trage de timp încă un an de zile, dar nu-i nimic 207 reclamanţi înmulţit cu 365 de zile, cât înseamnă un an şi, respectiv, 1000 de lei pe zi se ajuge la o sumă exorbitantă, de 72 milioane de lei", a declarat Gheorghe Piperea.
Avocatul spune că banca ar trebui să elimine dobânda variabilă şi să aplice doar marja fixă, situată între 0 şi 1,5%.
Pe de alta parte, BCR precizează într-un comunicat că nicio instanţă nu poate stabili dobânda într-un contract de credit, ci cel mult poate să dispună renegocierea acesteia - a transmis redactorul Radio România Actualităţi, Iulian Olescu.