Ascultă Radio România Actualitaţi Live

BCE vrea o consolidare a ratei inflației la nivelul de 2%

reședintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a afirmat că BCE nu are ca obiectiv o rată a inflației aproape de 2% ci o consolidare în jurul acestui nivel.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 07 Aprilie 2015, 11:07

Banca Central Europeană nu are ca obiectiv o rată a inflaţiei aproape de 2%, ci o consolidare în jurul acestui nivel, susţine preşedintele Mario Draghi.

Potrivit estimărilor preliminare anunţate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0, 1% în luna martie.

Specialiştii consideră că declaraţia lui Mario Draghi sugerează că BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă în valoare de 1100 de miliarde de euro care au început în martie şi urmează să continue până în septembrie 2016.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas un teritoriu negativ în luna martie pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero după ce BCE a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Oficiul European de Statistică Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0, 1% în luna martie comparativ cu minus 0, 3% în luna februarie.

Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei au fost preţurile la energie care au înregistrat o scădere anuală de 5, 8%, mai mică, totuşi, decât declinul de 7, 9% înregistrat în luna februarie.

În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au înregistrat o creştere de 0, 6%.

În februarie, România s-a numărat printre singurele cinci state membre ale UE care au înregistrat rate anuale pozitive ale inflaţiei, în timp ce în alte 20 de state au fost înregistrate rate negative.

Amintim că în 22 ianuarie pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, BCE a prezentat măsuri de relaxare cantitativă în valoare de 1100 de miliarde de euro.

Mario Draghi anunţa atunci achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro din martie 2015 până în septembrie 2016.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0, 7% şi la 1, 3% anul viitor.