Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Luni, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

3 Mai 2017
Vizualizari: 505
Comentează add

Curtea Constituţională de la Chişinău au decis că dislocarea pe teritoriul naţional a oricăror trupe sau baze militare controlate de ţări străine este neconstituţională.

Bazele sau trupele militare străine în R. Moldova ar fi neconstituţionale Bazele sau trupele militare străine în R. Moldova ar fi neconstituţionale - Conține video

sergiu-stet

 Foto: http://www.constcourt.md.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis că dislocarea pe teritoriul naţional a oricăror trupe sau baze militare controlate de ţări străine este neconstituţională.

Potrivit Radio Chişinău, Curtea s-a pronunţat la trei ani după ce a fost sesizată de deputaţi ai Partidului Liberal.

Curtea a decis că ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității (cazul Transnistriei), precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea  prevederii constituționale referitoare la neutralitate.

Totodată, participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitate, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate, potrivit deciziei Curții Constituționale.

Urmăriţi aici pronunţarea deciziei de către Curtea Constituţională a Republicii Moldova publicată de Radio Chişinău.


Etichete ChişinăustrăinemilitaribazeconstituţionaldeciziesesizareneutralitatebirouTiraspolArmata a 4-arusă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live