Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

22 Octombrie 2015
Vizualizari: 881
Comentează add

În plină criză siriană, preşedintele Bashar al-Assad a părăsit Damascul pentru o vizită fulgerătoare la Moscova, prima ieşire a liderului sirian de la începerea conflictului.

Bashar al-Assad, în vizită fulger la Moscova

alexandru-beleavski-moscova

Bashar al Assad și Vladimir Putin. Foto: kremlin.ru

În plină criză siriană, preşedintele Bashar al-Assad a părăsit Damascul pentru o vizită fulgerătoare la Moscova.

Este prima ieşire din ţară a liderului sirian după declanşarea conflictului în primăvara anului 2011.

Evenimentul s-a petrecut marţi seară, dar primele informaţii au fost date publicităţii abia miercuri dimineaţă de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Din declaraţia destul de lapidară a acestuia am aflat că au fost discutate probleme privind lupta împotriva terorismului, a grupărilor extremiste, precum şi probleme legate de continuarea operaţiunilor Rusiei pentru a sprijini ofensiva forţelor militare siriene.

Informaţia a fost ulterior confirmată şi de un reprezentant al preşedinţiei siriene.

Sunt mai multe detalii deja ştiute din stenograma publicată pe siteul Kremlinului, stenograma cuvintelor introductive ale lui Vladimir Putin şi Bashar al Assad de la începutul convorbirilor.

Discuţiile s-au axat pe aspectele militare ale crizei siriene. Deci Rusia a promis că va acorda în continuare ajutor militar Siriei şi va continua operaţiunea aeriană împotriva extremiştilor islamici.

Dar ceea ce este evidenţiat în mediile ruse şi în cele internaţionale este celălalt aspect al acestor convorbiri despre care se ştie că doar s-a discutat, este vorba de reglementarea politică a crizei siriene.

Trebuie spus că vizita lui Bashar al-Assad pe lângă, să spunem, semnificaţiile pentru el, şi anume că denotă, după opinia comentatorilor, o siguranţă de sine, faptul că el a părăsit Damascul pentru prima dată fără să se teamă, inclusiv de o eventuală acţiune împotriva lui pe plan intern, arată că situaţia pe eşicherul sirian şi al întregii regiuni s-a schimbat radical de la începerea operaţiunii militare a Rusie în ţara arabă.

S-au schimbat atât în plan militar, armata siriană a început o ofensivă şi a devenit clar în acest moment că nu se mai pune problema unei victori împotriva lui Assad, nici a teroriştilor din Statul Islamic sau organizaţiei Jabhat al-Nusra, după cum nici a aşa numitei opoziţii moderate care în momentul de faţă este o sumă de forţe destul de imprecis conturate şi destul de neclar poziţionate.

După cum însă este foarte neclar până unde poate continua ofensiva armatei siriene şi mai curând asistăm la o situaţie în care nici una din părţi nu va avea capacitatea de a obţine victoria finală, pentru că Rusia astăzi a confirmat că ea nu se va implica terestru.

Bashar al Assad a discutat atât aspectele militare, pentru că probabil Rusia va continua, va trebui să înarmeze armata siriană cu noi echipamente militare, cu arme de precizie, cu tehnică militară de luptă.

Prezenţa la discuţie a reprezentanţilor militari, adică a ministrului apărării, cât şi a şefilor serviciilor secrete, arată că va continua şi un schimb pe linia aceasta.

Dar este vorba desigur şi de reimplicarea Damascului în procesul politic.

Această întâlnire a avut loc înaintea întâlnirii de la Viena, de vineri, cu participarea miniştrilor de externe ai Rusiei şi SUA, adică a lui Serghei Lavrov şi John Kerry, cărora pe parcurs li se vor alătura şi şefi diplomaţiilor turcă şi saudită şi care, după cum se vorbeşte aici la Moscova, ar putea să devină un prim pas spre o nouă fază a procesului de negociere politică a reglementării crizei siriene.

De altfel, Vladimir Putin a subliniat în final soluţia crizei siriene nu poate fi decât una politică cu participarea la dialogul politic al tuturor forţelor politice siriene şi al tuturor grupărilor etnice şi confesionale, ceea ce tradus din limbajul realităţilor siriene înseamnă că inclusiv Bashar al Assad, care reprezintă o anumită parte a acestor forţe, foarte importantă, are dreptul să participe la procesul de tranziţie sau mai bine zis la procesul de negocieri care să ducă la procesul de tranziţie spre pace.
 


Etichete RusiaMoscovaKremlinvizita preşedintelui sirian Bashar al-AssadVladimir Putincampania Rusiei în SiriaISISJabhat al-Nusraopoziţia moderatăsprijin militarîntâlnire Lavrov- Kerry

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live