Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

13 Februarie 2012
Vizualizari: 1825
Comentează add

Spitalele şi instituţiile patronate de biserică nu vor fi nevoite să platească pentru contraceptive. Casa Albă a schimbat legea astfel încât sistemul de asigurări de sănătate să acopere costurile în mod direct.

Barack Obama modifică reglementările privind contracepţia

beatrice-braileanu

Preşedintele american Barack Obama. Foto: Reuters.

Prevederea conform căreia costul contraceptivelor trebuie să fie inclus în asigurarea medicală obligatorie făcută de companiile americane angajaţilor, parte a reformei în sănătate promovate de preşedintele SUA, Barack Obama, a înfuriat Biserica Catolică din America, ale cărei plângeri sunt susţinute şi de Partidul Republican.

Dar Casa Albă a schimbat regula pentru a permite sistemului de asigurări de sănătate să ofere acoperire în mod direct, în cazul în care angajatorii obiectează.

Instituţiile, cum ar fi universităţile sau spitalele, nu sunt obligate să subvenţioneze costul controlului naşterilor pentru angajaţii lor şi  nici nu sunt obligate să îşi îndrume angajaţii către organizaţiile care le oferă subvenţii.

"Femeile ar putea obţine gratuit contraceptive de la propriul asigurator.", a spus Casa Albă.

În conformitate cu noul plan prezentat de către Casa Albă, companiile de asigurări de sănătate vor fi obligate să ofere contracepţie direct angajaţilor instituţiilor religioase, dacă acest lucru le este solicitat.

"Sănătatea unei femei nu ar trebui să depindă de cine este ea sau unde lucrează," a declarat preşedintele american.

Prevederile iniţiale ale reformei de sănătate, criticate de Biserica Catolică şi de Partidul Republican


În conformitate cu condiţiile iniţiale ale legii, instituţii direct legate de Biserică ar fi trebuit să acopere costurile controlului naşterilor în planurile lor de asigurări de sănătate.

Dar criticii au susţinut că acest lucru ar afecta dreptul constituţional al instituţiilor religioase la libertatea de religie.

Mai mulţi reprezentnţi ai bisericii catolice au spus că legea este o încălcare a valorilor religioase la care credincioşii aderă.

Arhiepiscopul New York-ului, Timothy Dolan, a vorbit despre o "încălcare fără precedent a libertatăţii de conştiinţă", cerând ca prevederea privind contraceptivele să fie scoasă din lege.

Prevederea a fost blamată şi de liderii republicani din Congresul SUA.

"Nu este vorba despre contracepţie, este vorba despre libertatea economică, este vorba despre libertatea de exprimare, este vorba despre libertatea de religie, este vorba despre controlul guvernului asupra vieţilor voastre," a declarat pretendentul prezidenţial Rick Santorum la un summit conservator vineri. 

Barack Obama spune că a încercat să obţină, prin noua ajustare a legii, un echilibru între libertăţile religioase şi prevenirea discriminării în noua lege privind asistenţa medicală.


Etichete Casa AlbăBarack Obamareformă sănătatecontracepţieinstituţii religioase

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live