Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

6 Ianuarie 2016
Vizualizari: 911
Comentează add

Preşedintele american Barack Obama a prezentat aseară noile măsuri prin care se doreşte un regim mai strict al armelor de foc.

Barack Obama a prezentat propunerea de regim mai strict al armelor de foc

mihaela-enache

Preşedintele SUA, Barack Obama. Foto: captură video.

Preşedintele american Barack Obama a prezentat aseară noile măsuri prin care se doreşte un regim mai strict al armelor de foc, reglementări pentru care, după cum a promis încă din primele zile ale anului, intenţionează să îşi folosească orice putere de care dispune ca să le promoveze, în ciuda puternicei opoziţii din Congres.

Armele de foc provoacă anual în Statele Unite peste 30 de mii de decese, a amintit Barack Obama şi, profund emoţionat de amintirea atacurilor armate din ultima perioadă, a insistat ieri, la Casa Albă, pe nevoia unui control mai riguros al celor care vând şi cumpără arme.

Discursul său a fost primit cu entuziasm de cei prezenţi, în mare parte victime şi rude ale unor persoane decedate în urma unor astfel de atacuri.

Barack Obama ştie că iniţiativa sa va întâmpina mari dificultăţi şi va avea nevoie de timp pentru a fi promovată într-o ţară în care subiectul este foarte sensibil.

Statele Unite ale Americii au în legislaţia de bază, ca amendament la Constituţie, prevederi privind dreptul cetăţenilor de a deţine arme, iar lobby-ul firmelor producătoare este foarte puternic.

Preşedintele american a subliniat însă că noile reglementări nu încalcă acest drept, ci sunt o expresie a preocupării pentru viitorul copiilor şi al întregii ţări.

"Numărul 1 - Orice vânzător de arme trebuie să deţină licenţă şi să verifice istoricul cumpărătorului, altfel va fi pus sub acuzare. 2 - Vom întări actuala legislaţie în domeniu. 3 - Vom face mai mult pentru a-i ajuta pe cei care au probleme psihice. 4 - Vom revizui tehnologia şi normele de siguranţă", a declarat Barack Obama.

În plus, propunerile lui Barack Obama vizează obligativitatea raportării prompte în cazul armelor furate sau pierdute, suplimentarea personalului de verificare şi a programelor de sprijin pentru persoanele cu afecţiuni psihice, în condiţiile în care numeroase decese asociate folosirii armelor sunt sinucideri.

"Congresul blochează legi în scopul electoral", a explicat preşedintele Obama, "de aceea alegătorii trebuie să dea de înţeles că nu îşi vor da votul dacă nu sprijină controlul mai strict al armelor de foc.

Nu se va întâmpla în timpul acestui congres sau în timpul preşedinţiei mele" - a acceptat el -, "dar este vorba de o bătălie care merită să fie dusă şi care va face naţiunea mai puternică", a încheiat Barack Obama, în apluzele celor prezenţi. 


Etichete SUAWashingtonCasa Albăbarack Obamaregim mai strict al armelor de focsubiect sensibillobbyproducătorii de armamentCongres

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live