Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Ionuţ Dragu

9 Octombrie 2009
Vizualizari: 1372
Comentează add

Carismatic şi mediatizat.

Barack Obama

ionut-dragu

Foto: Mediafax

Fiul unei mame albe şi al unui tată kenyan, venit să studieze în Hawaii, Barack Hussein Obama s-a născut la 4 august 1961, la Honolulu.

Necunoscut publicului în urma cu patru ani, Barack Obama a devenit, la 47 de ani, cel mai puternic om din lume, într-o perioadă în care americanii aşteaptă un salvator pentru a-i scoate din cea mai gravă criză economică de după anii '30.

Ascensiunea politică meteorică a lui Barack Obama a început în iulie 2004, când americanii au descoperit carisma noului senator de Illinois prin discursul tulburator susţinut de el în faţa convenţiei democrate.

Dorinţa sa de reconciliere coincide cu un parcurs personal unic.

Rezultatul acestui melanj face ca Obama să nu se simtă incomod nicăieri, într-un stat în care albii şi afroamericanii locuiesc în continuare în mare parte separat.

Tatăl său îşi părăseşte familia când Barack Obama are numai doi ani. Mama lui se recăsătoreşte cu un student indonezian care duce întreaga familie în Jakarta, unde copilul locuieşte pâna la vârsta de zece ani, după care va pleca la Honolulu. Aici va fi crescut de bunicii din partea mamei.

În autobiografia sa intitulată Visurile tatălui meu, Obama poveşteste că a încercat să găsească răspunsul la problema identităţii sale în alcool şi droguri. Este perioada când ia decizia să renunţe la porecla "Barry" şi să folosească prenumele de origine africană "Barack".

După ce studiază la Los Angeles şi apoi la New York, unde îşi ia diploma în ştiinţe politice şi relaţii internaţionale, Obama se implică în viaţa comunităţilor din cartierele defavorizate din Chicago, implementând programe de educare şi ajutorare a localnicilor.

În 1988 este admis la Universitatea Harvard, cea mai bine cotată din Statele Unite, şi devine redactor-şef la prestigioasa revistă de drept din cadrul facultăţii. În acest nmoment o întâlneşte pe viitoarea sa soţie, jurista Michelle Robinson, în timpul unui stagiu la Chicago.

Cariera sa politică începe în 1996, când devine senator de Illinois.

În 2004, Barack Obama este singurul afroamerican din Senatul american. El Îşi lansează oficial campania prezidenţială la 10 februarie 2007 printr-un discurs susţinut în acelasi loc în care eroul său, Abraham Lincoln, a rostit celebrul discurs împotriva sclavagismului. De atunci începe lupta din alegerile primare democrate, împotriva rivalei sale Hillary Clinton, care renunţă la cursa prezidenţială în iunie 2008.

Revigoraţi după alegerea lui Sarah Palin drept candidată la vicepresedinţia Statelor Unite, republicanii se lansează în atacuri. Cei doi candidaţi sunt foarte apropiaţi în sondaje. Însă în 15 septembrie banca Lehmann Brothers dă faliment, iar Obama preia avantajul, pe care nu-l va mai pierde.

Beneficiind de o mobilizare fără precedent a electoratului afroamerican şi a celui hispanic, Obama câstigă la 4 noiembrie alegerile prezidenţiale, cu 53% din voturi.

"Schimbarea a venit în America", a declarat el în primul discurs după victorie.

După ce va depune juramântul pe treptele Capitoloului, cel de-al 44-lea preşedinte va contempla în faţa memorialului Lincoln, de unde Martin Luther King şi-a susţinut în 1963 faimosul discurs "Am un vis" ("I have a dream"), despre unitatea dincolo de rase.

În evoluţia personală a lui Obama se regăseşte evoluţia Americii: atunci când părinţii lui s-au căsătorit, uniunile interrasiale erau încă ilegale în mai multe state americane, pentru ca la 47 de ani, Obama să devină primul preşedinte american de culoare.


Etichete barack obamabiografiesua

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live