Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA) Vineri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

9 Aprilie 2013
Vizualizari: 1839
Comentează add

Bank of Cyprus România poartă negocieri cu Banca Comercială Română, Raiffeisen şi Banca Transilvania pentru vânzarea sucursalei din România.

Bank of Cyprus România, negocieri pentru vânzare

liza-diaconu

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Foto: Agerpres Arhivă.

La Bucureşti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a făcut, luni seară, o serie de declaraţii legate de vânzarea sucursalei din România a Bank of Cyprus, afimând că orice bancă centrală discută cu alte bănci centrale despre elementele esenţiale legate de stabilitate.

"Suntem în acelaşi club, suntem în Uniunea Europeană" - a spus domnul Isărescu.

Băncile româneşti cu capital străin se supun legislaţiei din România, iar sucursalele băncilor străine au statut de bănci străine şi sunt guvernate de legislaţia ţării respective - a precizat încă o dată guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

Sublinierea a fost făcută în contextul în care clienţii Bank of Cyprus România au în faţă încă două săptămâni în care nu vor avea acces la banii din conturi decât prin intermediul cardurilor.

Banca Centrală a Ciprului a anunţat, duminică seară, că suspendarea operaţiunilor, care ar fi trebuit ridicată luni, va fi prelungită până în 22 aprilie, inclusiv.

Bank of Cyprus poartă negocieri cu Banca Comercială Română, Raiffeisen şi Banca Transilvania pentru vânzarea sucursalei din România.

Depozitele sucursalei din România sunt apreciate la 100 de milioane de euro, iar creditele la 300 de milioane de euro.

"Suntem în acelaşi club. Suntem în Uniunea Europeană"

Negocierea este foarte importantă şi pentru Banca Centrală, a adăugat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Nu putem să negociem aspectele comerciale, dar, dacă ai o instituţie, o entitate, că se numeşte bancară, financiară, pe teritoriul tău, dacă ştii, de exemplu, că nu suntem responsabili de supraveghere, dar de lichiditatea unei sucursale, până la urmă, ai o anumită responsabilitate şi de funcţionarea ei şi aşa mai departe, nişte responsabilităţi există şi la sucursale din partea Băncii Centrale şi, mai ales, ce înseamnă contagiunea?

"Cum se poate declanşa de la o scânteie. Şi te ocupi de contagiune, bineînţeles că ai responsabilităţi. Nu se poate să nu ai responsabilităţi legate de stabilitate. Şi spune Banca Naţională, de câţiva ani buni, alături de stabilitatea preţurilor, ne ocupăm de stabilitatea financiară şi care poate să pornească din vorbă în vorbă, din neînţelegeri. Deci, nu negociem părţile comerciale. N-avem într-adevăr voie, fiecare acţionar proprietar îşi negociază partea comercială, dar orice banca centrală discută cu alte bănci centrale despre elementele esenţiale legate de stabilitate.

"Suntem în acelaşi club. Suntem în Uniunea Europeană. Nu suntem în clubul euro, dar suntem în Uniunea Europeană. Când vorbim de uniune bancară, cea care se va crea, cândva, păi, atunci chiar se vor face mulţi paşi înainte, dar încă de pe acum.

"Dacă ne ducem la CERS - Comitetul European de Risc Sstemic - şi Banca Naţională a României, împreună cu celelalte instituţii de supraveghere sunt membre ale CERS, ne ducem acolo, acolo ce facem? Crede cineva că stăm si facem un dialog al surzilor, al muţilor? Nu.

"Discutăm, negociem, găsim soluţii pentru ca stabilitatea financiară să fie prezervată la nivelul Uniunii Europene", a declarat Mugur Isărescu.

Declaraţiie guvernatorului Mugur Isărescu, au fost făcute luni seară, la lansarea volumului "Politica monetară. Ipostaze neconvenţionale", al cărui autor este Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului


Etichete BNRMugur IsărescueconomieCipruBank of Cyprus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live