Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 20 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

22 Decembrie 2017
Vizualizari: 2516
Comentează add

Banii nu garantează fericirea, însă pot contribui la experimentarea unor forme diferite ale acesteia, potrivit unui studiu.

Banii nu garantează fericirea, dar o pot tatona...

florin-lepadatu

 

Banii nu garantează fericirea, însă pot contribui la experimentarea unor forme diferite ale acesteia, potrivit unui studiu.

Contrar proverbului potrivit căruia banii nu aduc fericirea, oamenii înstăriţi au parte de experienţe pozitive de pe urma statutului lor, în special atunci când îşi concentrează atenţia asupra propriei persoane, ceea ce îi face însă mai predispuşi către narcisism şi egoism, sugerează un studiu recent, citat de The Independent.

Pe de altă parte, persoanele cu venituri reduse îşi găsesc fericirea în lumea din jurul lor, prin sentimente de iubire şi compasiune.

Studiul, publicat de Asociaţia Americă de Psihologie în jurnalul ''Emotion'', a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din California care a analizat, pe un grup format din 1.519 persoane din Statele Unite - 752 de bărbaţi şi 767 de femei - impactul venitului asupra modului în care oamenii resimt fericirea.

Însă în loc să măsoare nivelul de fericire, cercetarea a comparat starea financiară a participanţilor cu frecvenţa cu care trăiau şapte emoţii pozitive - amuzamentul, veneraţia, compasiunea, mulţumirea, entuziasmul, dragostea şi mândria.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele aflate la limita superioară a spectrului socioeconomic aveau o tendinţă mai mare de a experimenta emoţii concentrate pe propria persoană, cu precădere mândria şi mulţumirea.

Spre deosebire de aceştia, indivizii cu venituri mici aveau o predispoziţie către emoţii pozitive axate pe alte persoane, în special spre compasiune şi dragoste.

De asemenea, subiecţii cu mai puţine posibilităţi financiare manifestau o tendinţă mai mare de a trăi sentimente de veneraţie faţă de lumea din jurul lor şi de a vedea frumuseţea din aceasta.

În ultimele decenii, cercetările s-au concentrat pe efectele negative ale sărăciei, însă acest studiu recent sugerează că în timp ce persoanele bogate tind să trăiască sentimente pozitive de pe urma propriilor realizări şi a statului personal, pentru cei cu venituri scăzute, fericirea vine din locuri mai profunde.

''Bogăţia nu garantează fericirea unei persoane, însă poate influenţa predispoziţia sa către experimentarea unor forme diferite ale acesteia - spre exemplu, a te bucura de propria persoană în comparaţie cu a te bucura de prieteni şi de relaţii'', precizează autorul studiului.

 

Etichete Banifericire

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live