Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 02 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Diana Domenico

29 Iulie 2010
Vizualizari: 1609
Comentează add

Reformarea sistemului de salarizare şi al pensiilor sunt două dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru acordarea tranşelor de împrumut.

Banii FMI vin după reforma sistemului de pensii

diana-domenico

Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks.  Foto: Reuters.

Legea de salarizare unitară, proiectul legii pensiilor şi situaţia de pe piaţa muncii au fost analizate de către reprezentanţii Ministerului Muncii şi cei ai Fondului Monetar Internaţional.

Reformarea sistemului de salarizare şi al pensiilor sunt două dintre condiţiile impuse de FMI pentru acordarea tranşelor de împrumut.

Şeful delegaţiei, Jeffrey Franks, a declarat, după întâlnire, că deşi nu s-a respectat termenul de aplicare a legii pensiilor, nu vor fi probleme dacă acesta va fi adoptat de parlament în toamnă.  

"Înţelegem că sunt presiuni în parlament pentru alte urgenţe, dar nu va fi nici o problemă dacă proiectul de lege a pensiilor va fi adoptat în septembrie. În ceea ce priveşte legea de salarizare unitară, trebuie făcute unele modificări, astfel încât efectele principiilor legii să se vadă în 2011.

"În viitor, este important ca România să aibă o forţă de muncă flexibilă, care să genereze o productivitate mai mare, aceasta fiind cheia creşterii economice", a declarat Jeffrey Franks.  

Ministrul muncii, Mihai Şeitan, a declarat, după negocieri, că s-au luat în discuţie modificarea codului muncii şi flexibilizarea acestuia, astfel încât "să nu se creeze probleme în urma aplicării măsurilor de angajare şi concediere".

În plus, legea de salarizare unitară va suferi modificări şi se va aplica în noua formă, începând cu 2011.

Legea salarizării unitare intră în dezbatere publică în august. De maxim interes sunt grila de salarizare revizuită şi unificarea sau aşa-numita "tratare uniformă a salariilor la nivel orizontal".

În prezent, proiectul legii pensiilor se află în parlament. Cea mai importantă modificare prevede eliminarea pensiilor speciale, cu excepţia celor ale magistraţilor.


Etichete Jeffrey FrancksFMIîmprumutreformăsistem de salarizarepensiebuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live