Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

23 Noiembrie 2015
Vizualizari: 1208
Comentează add

BNR supraveghează transpunerea acestor măsuri şi spune că se va consulta cu băncile, dar, apoi, va aplica sancţiuni pentru cei care nu respectă deciziile.

Băncile ar putea să fie obligate să renunţe la unele comisioane

bogdan-isopescu

Foto: captură video.

Noile reglementări europene ar putea obliga băncile să renunţe la unele comisioane, inclusiv la cel pentru interogarea soldurilor.

Impactul cel mai mare nu va fi în favoarea băncilor, ci a clienţilor, comercianţilor, pentru că taxele sunt reduse de la 1% la 0,2% pentru cardurile de debit şi la 0,3% pentru cele de credit.

"Va fi nevoie de redefinirea strategiilor de emitere de carduri, a relaţiei cu comercianţii pentru aplicarea acestor noi taxe de interchange", a spus Rodica Tuchilă, directorul Asociaţiei Române a Băncilor,

BNR supraveghează transpunerea acestor măsuri şi spune că se va consulta cu băncile, dar, apoi, va aplica sancţiuni pentru cei care nu respectă deciziile.

Ruxandra Avram, şeful Serviciului de Stabilitate Financiară din Banca Centrală, afirmă că noul cadru obligă băncile să fie mai atente cu clienţii pentru a nu şi-i pierde.

"Nu mi se pare normal, cel puţin la cardul de debit, să îmi cereţi comision de interogare a soldului. Este un comision imoral", a afirmat Ruxandra Avram.

Pe de altă parte, mediul bancar mizează foarte mult pe plăţile electronice împotriva evaziunii fiscale.

Cu cât în economia unei ţări este utilizată mai mult plata electronică, scade economia gri.

România are cea mai mică proporţie de plată electronică faţă de plata lichidă şi cea mai mare economie gri, estimată la 30%.

Dar cele mai mari companii de carduri ce funcţionează pe piaţa noastră încearcă de patru ani să introducă plata electronică pentru taxe şi impozite, însă, spun ele, proiectul merge greu din cauza schimbărilor repetate de la vârful Ministerului de Finanţe.

Costul tranzacţiilor cu cardul va scădea după 9 decembrie, ca urmare a aplicării noilor recomandări europene în domeniul bancar.

Banca Naţională a României va gestiona problema eventualelor penalizări pentru nerespectarea acestora. 


Etichete bănci comercialecomisioaneinterogare soldBNRRuxandra AvramARBRodica Tuchilătranzacţiifinanţe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live