Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Banca Centrală Europeană, "mai transparentă şi mai responsabilă"

Banca Centrală Europeană trebuie să devină o instituţie mai transparentă şi mai responsabilă, arată proiectul de rezoluţie al Parlamentului, ce urmează să fie votat miercuri.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 17 Aprilie 2013, 11:17

Parlamentul European, reunit în şedinţă plenară la Strasbourg, l-a primit marţi pe preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, împreună cu care au fost dezbătute activitățile trecute şi viitoare ale instituţiei.

Italianul Mario Draghi a preluat preşedinţia Băncii Centrale Europene în noiembrie 2011 cu promisiunea că va face tot ceea ce este necesar pentru a asigura supravieţuirea monedei euro. Iar primul său an de mandat a fost marcat de o aparentă dezamorsare a crizei datoriilor de stat.

Chiar dacă îi recunosc independenţa, europarlamentarii i-au cerut, marţi, lui Mario Draghi ca BCE să se implice mai mult în problemele care privesc creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă.

AUDIO: Europarlamentarii cer o mai mare implicare a Băncii Centrale Europeane.

Deputaţii europeni au subliniat, de asemenea, că Banca Centrală Europeană trebuie să devină mai responsabilă şi mai transparentă, în stare să-şi îndeplinească rolul politic, din ce în ce mai important, în situaţia de criză pe care o traversează zona euro.

În răspunsul său, preşedintele Băncii a estimat că se aşteaptă la o redresare graduală a ţărilor unde circulă moneda unică europeană, în a doua jumătate a acestui an.

În acest sens, el le-a cerut liderilor europeni să urgenteze finalizarea uniunii bancare, pentru a putea stabiliza sectorul financiar.

Mario Draghi consideră că este de "o importanţă extremă" aprobarea, până la sfârşitul lunii mai, a reglementărilor pentru o centralizare a supervizării bancare sub egida Băncii Centrale Europeene.

După această aprobare, a explicat el, Europa poate trece la stabilirea următorului element cheie din noul sistem - un mecanism comun, care va putea permite restructurarea sau chiar închiderea băncilor cu probleme şi va reduce până aproape de minim costurile pentru plătitorii de taxe.

Amintim că liderii Uniunii Europene au decis, anul trecut, ca Banca Centrală Europeană să răspundă de supravegherea tuturor băncilor din zona euro, însă lucrurile sunt întârziate.

În contextul situaţiei grave cu care se confruntă Cipru, şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a deplâns săptămâna trecută întârzierile în crearea unei uniuni bancare europene, care, dacă ar fi existat, ar fi ajutat la rezolvarea crizei cipriote.

Potrivit Parlamentului European, împrumuturile ieftine acordate de BCE băncilor trebuie să fie însoţite de anumite condiţii, pentru a se asigura că acestea, la rândul lor, vor împrumuta bani economiei reale.

Banca Centrală Europeană trebuie să devină, ea însăşi, o instituţie mai transparentă şi mai responsabilă, arată proiectul de rezoluţie al Parlamentului, ce urmează să fie votat miercuri.