Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Bună dimineaţa, România! Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ionuţ Dragu

16 Aprilie 2010
Vizualizari: 2270
Comentează add

Organismul de reglementare a pieţei de capital din SUA acuză Goldman Sachs de fraudă în cazul unei obligaţiuni cu risc ridicat din America.

Bancă americană, acuzată de fraudă

ionut-dragu

Agenţi ai bursei de mărfuri de la New York. Foto: Mediafax.

Organismul de reglementare a pieţei de capital din SUA, Securities and Exchange Commission (SEC), a acuzat banca de investiţii Goldman Sachs Group Inc. şi pe unul din vice-preşedinţii săi, de fraudă pentru rolul lor în structurarea şi marketingul unei obligaţiuni cu risc ridicat de tip CDO (datorii colaterale obligatorii) legată de creditele imobiliare cu grad mare de risc.

Potrivit jurnaliştilor de la "The New York Times", Securities and Exchange Commission susţine că banca şi unul din vicepreşedinţii săi, Fabrice Tourre, nu au comunicat investitorilor o serie de "informaţii vitale" despre CDO-ul respectiv, denumit ABACUS.

Printre aceste informaţii era şi acea că un mare fond speculativ, Paulson & Co, a jucat un rol în procesul de selecţie a portofoliului.

De asemenea, potrivit jurnaliştilor de la "The New York Times", Goldman Sachs şi vicepreşedintele Fabrice Tourre au ascuns investitorilor că ulterior fondul Paulson & Co. a adoptat o poziţie contra CDO-ului respectiv, mizând că valoarea sa va scădea.

"Goldman a permis în mod ilegal ca un client care a mizat împotriva pieţei ipotecare să influenţeze în mod semnificativ care sunt obligaţiunile ipotecare care au fost incluse în portofoliul de investiţii, în timp ce a spus celorlalţi investitori că au fost selectate în mod obiectiv de o terţă parte independentă", se arată într-un comunicat SEC.

Potrivit plângerii formulate de SEC, Paulson & Co a plătit Goldman suma de 15 milioane de dolari pentru a structura CDO-ul, închis la data de 26 aprilie 2007.

După doar nouă luni, 99 de procente din portofoliu său a fost retrogradat.

SEC consideră că vice-preşedintele Goldman, Fabrice Tourre, a fost princiaplul responsabil pentru crearea ABACUS şi a decis să-l acuze de fraudă.


Etichete fraudăbanicrizăpiaţăbancăbăncisubprimeactive

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live