Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

5 August 2022
Vizualizari: 426
Comentează add

Rata majorată a dobânzii de politică monetară va intra în vigoare de luni, 8 august.

Banca centrală a majorat dobânda cheie la 5,5 % pe an

sergiu-stet

  Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.    Foto: Arhivă.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât vineri, 5 august, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,5 % pe an, de la 4,75 % pe an, începând cu data de 8 august 2022, informează banca centrală citată de Agerpres.
 
De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 6,5 % pe an, de la 5,75% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 4,5 % pe an, de la 3,75%.
 
Conform BNR, rata anuală a inflaţiei a continuat să crească în luna iunie, dar într-un ritm încetinit, aşa cum s-a anticipat, urcând la 15,05%, de la 14,49% în luna precedentă, în principal sub influenţa noilor scumpiri ale alimentelor procesate şi combustibililor, parţial contrabalansate de scăderea preţurilor LFO (legume, fructe, ouă, n.r.).
 
Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat a continuat să-şi accentueze trendul ascendent în trimestrul II 2022, urcând de la 7,1% în martie la 9,8% în iunie, uşor peste nivelul prognozat, în principal sub influenţa unor noi creşteri ale preţurilor alimentelor procesate. 
 
Efectivul salariaţilor din economie a continuat să crească în ritm susţinut în aprilie-mai, aproape exclusiv pe seama angajărilor din sectorul privat, iar rata şomajului BIM şi-a prelungit scăderea, până la 5,3% în iunie, rămânând totuşi uşor peste valorile pre-pandemice. 

Etichete BNRinflațiedobândă de politică monetarădobîndă de referință

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live