Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Balkan, nou proiect pentru transportul de gaze naturale din Rusia în Europa

Premierul bulgar Boiko Borisov prezintă planurile pentru un nou proiect destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Europa, ocolind Ucraina.

Balkan, nou proiect pentru transportul de gaze naturale din Rusia în Europa

Articol de Arina Petrovici, 15 Ianuarie 2016, 09:14

Măsurile menite să reducă dependenţa Europei de gazele naturale din Rusia continuă: Grecia aprobă construcţia gazoductului Trans Adriatic, iar Bulgaria vine cu un proiect alternativ de transport al gazelor, după eşecul South Stream.

La finele lui 2014, gigantul rus Gazprom abandona proiectul gazoductului South Stream, o conductă destinată transportului de gaz natural rusesc în Europa via Bulgaria, şi anunţa că va construi una submarină, cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pentru transportul de gaze din Rusia spre Turcia.

Moscova susţinea că abandonează proiectul de 45 de miliarde de dolari din cauza obiecţiilor Comisiei Europene.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Însă comisarul european pentru Uniunea Energetică, Maros Sefcovic, obiecta că gazoductul nu respectă legislaţia europeană care prevede separarea operaţiunilor de producţie de energie de cele de distribuţie.

În plus, comisarul sublinia că schimbările permanente care au loc în sectorul energetic al Uniunii Europene constiuie un alt motiv pentru care trebuie construită o uniune energetică cu o politică orientată către mediu, iar una dintre priorităţi va fi securitatea aprovizionării cu energie.

Totuşi, abandonul Gazprom era un semn clar că legăturile economice dintre Rusia şi Europa rămân tensionate, în condiţiile în care criza din Ucraina continuă.

Acum, premierul bulgar Boiko Borisov prezintă planurile pentru un nou proiect destinat transportului de gaze naturale din Rusia în Europa, ocolind Ucraina.

Este vorba de centru de distribuţie a gazelor numit „Balkan”, care ar urma să fie amplasat în apropiere de portul Varna şi să fie aprovizionat cu gaze din Rusia şi din Azerbaidjan.

„Balkan” ar putea primi gaze naturale lichefiate de la terminalele din Grecia precum şi cantităţi mai mici de gaze de la zăcămintele din Bulgaria şi România – notează France Presse.

Borisov a promis că Bulgaria va colabora cu Comisia Europeană pentru a face din „Balkan” o prioritate, împreună cu interconectoarele de gaze cu România, Grecia, Turcia şi Serbia.

Pe de altă parte, Ministerul grec al Mediului şi Energiei a aprobat construcţia gazoductului Trans Adriatic, destinat transportului de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, pentru a reduce dependenţa de cele ruseşti. Proiectul ar urma să devină operaţional în 2019 şi include instalarea conductelor din nord către est, conectându-se cu Turcia, şi către vest, cu Albania.

Grecia speră ca proiectul să stimuleze economia şi să ducă la crearea a 10.000 de locuri de muncă.

Va urma construcţia interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, acest proiect fiind pe lista celor prioritare pentru Comisia Europeană.

Acest interconector ar putea livra gaze naturale Bulgariei şi României din Coridorul sudic de gaze, care va asigura transportul din Azerbaidjan în Italia via Turcia, Grecia şi Albania.