Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (in continuare) Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

11 Iunie 2010
Vizualizari: 1702
Comentează add

Acesta este cel mai important proiect al anului 2010 pentru Institutul Român din Roma şi la el au participat sute de tineri

Balet şi DJ Vasile la Academia di Romania din Roma

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Sute de tineri au participat la manifestarea "Spaţii deschise" organizată deeAccademia di Romania din Roma

La Academia di Romania din Roma, peste 500 de tineri, în mare parte din Europa, tineri care studiază în Italia, au dansat, cântat şi delectat cu expoziţia realizată de 50 de artişti din toată lumea în cadrul unei manifestări intitulate "Spaţii deschise".

Este cel mai important proiect al anului 2010 pentru Institutul Român din Roma.

În deschidere a a fost un spectacol de balet, spectatorii au avut parte şi de un concert de Shukar Collective şi de DJ Vasile.

Peste 50 de artişti din toată lumea s-au implicat în proiectul "Spazi Aperti", proiect derulat de opt ani de Accademia di Romania din capitala italiană.

Expoziţia s-a deschis cu un spectacol de balet, "Quartet pentru o lavalieră" şi un concert "Shukar Collective" şi DJ Vasile.

"Am gândit un program care să se lege tematic de ideea de frontieră, frontiere care separă nu doar teritorii, dar şi oameni între ei, ne-am legat de concertele de turism şi de vagabond, inspirate de textele filosofice ale lui Zygmunt Bauman, care vorbesc de aceste două... mai multe, dar două principale filoane care împart cumva oamenii, turiştii, cei care au... cum ar fi lumina verde a semaforului, sunt cei care circulă liber, nu au restricţii şi vagabonzii, care întâlnesc piedici, care se mişcă mai dificil" spune unul dintre iniţiatorii acestui program, Mirela Pribag.

"Am constrâns publicul să se muleze după anumite canoane legate de spaţiu, pe care l-am gândit, am creat un tunel îngust şi jos, unde cei înalţi erau cumva condiţionaţi în mişcarea lor, am creat un cub, în care prezenţa spectatorului era înregistrată prin simplul pas pe care-l făceai înăuntru" a adăugat Mirela Pribag.

Un manechin viu de culoare, o lucrare a lui Alice Schivardi, lucrează cu extracomunitari, adună o serie de interviuri, o serie de afirmaţii pe care le fac aceste persoane, le dau o tentă poetică, iar apoi, le reproiectează sau le folosesc, oricum, ca mod de exprimare artistică.

"Te facem să-ţi aduci aminte de paşaport, chiar este şi un număr de paşaport pe acel bilet, e legat nu doar de identitate, ci şi de naţionalitate, de etnie" spune Mirela Pribag.


Etichete Academia di RomaniaRomaevenimentItalia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live