Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICA - Succesele muzicii romanesti Luni, 25 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

12 Septembrie 2017
Vizualizari: 664
Comentează add

Parlamentul Irakului a respins planul kurzilor din nourdul ţării care doreau organizarea unui referendum pentru independenţa faţă de Bagdad.

Bagdadul nu doreşte un referendum pentru independenţa kurzilor

radu-dobritoiu

Parlamentul Irakului s-a opus planului kurzilor de a organiza un referendum în următoarele două săptămâni privind independenţa faţă de Irak. Preşedintele Parlamentului de la Bagdad, Salim al-Jabouri, a declarat că votul necesită ca guvernul să facă toţi paşii pentru a proteja unitatea Irakului şi să deschidă un dialog cu liderii kurzilor irakieni, informează BBC.

Potrivit Reuters, parlamentarii kurzi au părăsit sala de şedinţe înainte de a se comunica rezultatul votului.

Puterile occidentale se tem de un plebiscit in regiunea semiautonomă kurdă din Nordul Irakului ce include şi câmpurile petroliere din regiunea oraşului Kirkuk, proces ce ar putea aprinde un conflict cu Guvernul central de la Bagdad şi ar deturna atenţia de la operaţiunile împotriva ISIS.

În prezent kurzii din Nordul Irakului se bucură de un regim special. Au propria Adunare Naţională, propriile forţe armate şi o capitală stabilită în oraşul Erbil. O eventuală independenţă ar provoca şi reacţia Turciei care se teme de o organizare statală proprie pentru populaţia kurdă.  Cu o puter economică susţinută de resursele petroliere din regiune. Kurdistanul Irakian ar putea provoca probleme prin susţinerea kurzilor de pe teritoriul Turciei.

Pe de altă parte, kurzii au dorit să aibă un stat independent încă de la încheierea Primului Război Mondial când puterile coloniale au împărţit Orientul Mijlociu şi au lăsat teritoriile populate de kurzi împărţite între Turcia, Iran, Irak şi Siria.

Luptătorii kurzi au reuşit să obţină mai multe victorii împotriva jihadiştilor din Daesh atât in Regiunea Rojava din Siria cât şi în Irak şi speră ca succesele lor militare să vină în viitor în sprijinul înfiinţării unui stat kurd. Miliţiile kurde peşmerga au avut un rol important şi în deschiderea şi apoi susţinerea frontului de Nord din Irak în timpul operațiunilor americane din 2003.


Etichete independenţa kurzilorreferendum Kurdistanul Irakianautonomie kurzi Irak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live