Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI * Meteo * Sport Miercuri, 19 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobrițoiu

25 Septembrie 2017
Vizualizari: 550
Comentează add

În Kurdistanul Irakian autorităţile de la Erbil au organizat astăzi propriul referendum pentru independenţă. Scrutinul, respins de Parlamentul Irakului, este criticat de Bagdad.

Bagdadul face presiuni pentru a împiedica independenţa Kurdistanului Bagdadul face presiuni pentru a împiedica independenţa Kurdistanului - Conține video

radu-dobritoiu

Irakul a îndemnat ţările străine să oprească importurile directe de ţiţei din regiunea autonomă Kurdistan şi să să limiteze la comerţul cu petrol făcut cu guvernul central. Apelul a fost lansat într-un comunicat publicat de biroul premierului Haider al-Abadi ca răspuns la planul guvernului regional kurd de a organiza luni un referendum pe tema independenţei.

Potrivit Reuters, comunicatul guvernului central pare să fie adresat, în principal, Turciei, ţara de tranzit pentru tot ţiţeiul produs în Kurdistan care este transportat prin conductă către coastele mediteraneene turce pentru export. Bagdadul "cere ţărilor vecine şi statelor lumii să deruleze afaceri exclusiv cu guvernul federal din Irak în privinţa punctelor de intrare şi a petrolului" se transmite în comunicat.

Guvernul irakian s-a opus dintotdeauna procedurii de vânzare independentă de petrol de către regiunea autonomă Kurdistan (KRG) şi a încercat în mai multe rânduri să blocheze transporturile de petrol kurd. Îndelungile dispute privind teritoriul şi resursele petroliere sunt unele dintre motivele principale pentru care KRG încearcă obţinerea independenţei. Kurdistanul irakian produce zilnic aproximativ 650 de mii de barili din platformele sale petroliere, inclusiv aproape 150 de mii din zonele disputate Kirkuk.

Volumul de producţie din regiunea kurdă reprezintă aproximativ 15 procente din totalul prducţiei Irakului şi aproximativ 0,7 procente din producţia globală de ţiţei. Regiunea autonomă Kurdistan speră să crească producţia de petrol la peste un milion de barili pe zi până la finalul acestei decade.


Etichete referendum Kurdistanscrutin autonomie Kurdistanindependenta Kurdistan Irak

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live