Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Firu, Dolj

23 Noiembrie 2010
Vizualizari: 8797
Comentează add

Căminul de bătrâni din Craiova nu mai primeşte decât persoane cu un domiciliul stabil în judeţ. Decizia îi nemulţumeşte pe beneficiarii serviciilor de asistenţă.

Azil doar pentru bătrânii cu buletin de Craiova

florin-firu-dolj

În Căminul de bătrâni din Craiova nu mai sunt primite persoanele care nu au o reşedinţă stabilă în judeţ.

Beneficiarii Serviciului Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova care nu au domiciul stabil în municipiul reşedinţă de judeţ trebuie să părăsească unitatea de îngrijire.

Aceasta este hotărârea luată de conducerea Serviciului Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova, „Căminul de Bătrâni” aşa cum mai este cunoscut, în urma unui control efectuat de Inspecţia Socială a Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale care a scos la iveală faptul că numărul beneficiarilor este prea mare faţă de suprafaţa unităţii.

Pe scurt, s-a descoperit că centrul craiovean de îngrijire a persoanelor vârstnice nu respectă noile standarde privind regimul instituţiilor rezidenţiale care vor intra în vigoare peste doi ani potrivit cărora fiecărui beneficiar ar trebui să îi revină 10 metri pătraţi.

„S-a pus problema micşorării numărului de beneficiari începând cu persoanele care, pe fond, nu au teoretic dreptul de a exista în această instituţie ţinând cont de adresa din buletin. Dacă avem în vedere buletinele, este vorba de 39 de persoane care trebuie să plece”, a explicat managerul Serviciului Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova, doctor Mihaela Deaconeci.

Oamenii sunt nemulţumiţi de decizia Serviciului Public de Asistenţă

Problema transferării persoanelor asistate în Centrele Medico - Sociale de pe raza judeţelor în care îşi au domiciliul pune în mare dificultate conducerea unităţii craiovene întrucât, conform standardelor de funcţionare, mutarea persoanelor se face cu respectarea voinţei acestora.

„Ne izbim în primul rând de lipsa dorinţei oamenilor de a pleca spunându-ne că sunt de o viaţă aici şi le este bine. Pe de altă parte eşti la mijloc şi trebuie să faci ca legea să fie aplicată. Nu vrem să facem rău nimănui dar trebuie să aplicăm legea în acelaşi timp” a mai precizat managerul unităţii.

Micşorarea numărului de beneficiari este, o dată în plus, o condiţie pentru implementarea unui proiect de modernizare şi reabilitare a uneia dintre clădirile Serviciului Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova.

Decizia nemulţumeşte oamenii care nu îşi au domiciliul în Craiova

A.I. este unul dintre cei 39 de bătrâni asistaţi care au aflat că urmează să părăsească instituţia în care beneficia de asistenţă socială.

Originar din Mehedinţi, el a venit în Craiova în anul 1960. A lucrat în acest oraş timp de 47 de ani, iar din anul 2002 este beneficiar al centrului craiovean.

Săptămâna trecută, una dintre angajatele instituţiei i-a transmis că urmează să fie transferat la Bâcleş, un centrul medico-social din subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi.

„Nu am unde să mă duc! …să mă duc acolo unde mi s-a spus, nu mă duc! Aici am lucrat, aici am stat de atâta timp, unde mă duc eu acolo? Nu am pe nimeni, nu cunosc…nu am familie, nu am nimic! Am un frate vitreg şi o soră la Timişoara plecaţi demult…Mai bine mor şi nu mă duc nicăieri!” Aşa îşi argumentează nea Ion, unul dintre bătrânii „fără buletin de Craiova” , refuzul de a fi mutat în alt centru medico – social.

Reacţia familiilor aparţinătorilor, acolo unde este cazul, nu au întârziat să apară.

Badea Margareta a venit la Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova pentru a se interesa de soarta fratelui său cu probleme de locomoţie şi suferind de hidroencefalită care urmează să fie mutat într-un centru din localitatea doljeană Brabova.

„Mi s-a spus că instituţia nu mai are voie să îl ţină pentru că nu este cu buletin de Craiova. Am fost mulţumită de ce s-a făcut aici pentru el. Eu nu am nicio soluţie unde să îl duc.

"L-am lăsat la dispoziţia instituţiei. În localitatea aceea el nu are pe nimeni care să îl viziteze. Aici mai avea un prieten, un fost coleg de serviciu, de şcoală, consăteni... Mă avea pe mine, care veneam aproape săptămânal”, a mărturisit doamna Badea Margareta.

În prezent, Serviciul Public de Asistenţă Medico – Socială din Craiova adăposteşte în jur de 340 de persoane.

În viitor, numărul acestora se va diminua considerabil pe fondul demarării proiectului de modernizare a instituţiei.


Etichete Ştiri Sud-VestcăminCraiovabuletin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live