Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI CU SOARE (continuare) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Iancu, Cluj

24 Martie 2010
Vizualizari: 2347
Comentează add

Un avocat contestă hotărârea consiliului local Cluj Napoca prin care se limitează numărul de animale de companie.

Avocat pentru animale

ciprian-iancu-cluj

O hotărâre a Consiliului Local Cluj Napoca, prin care se limitează numărul de animale de companie a stârnit reacţii din partea iubitorilor de animale.

 

Practic, dacă locuieşti în Cluj Napoca şi ai mai mult de 2 animale de companie în apartament poţi fi amendat de municipalitate, dacă vreun vecin face plângere la primărie.

 

După cum era de aşteptat, cei care au animale în casă s-au considerat discrimintaţi şi au început demersurile legale pentru a împiedica punerea în aplicare a hotărârii.

 

Avocatul Ana Lupu a depus o plângere prealabilă, ca pas premergător acţiunii în contencios administrativ şi ne-a explicat motivele pentru care actul nu este legal.

 

“Nu este lege hotărârea de consiliu local. Prin această hotărâre, chiar dacă există reclamaţii şi sesizări ale unor cetăţeni nu se pot restrânge drepturile şi libertăţile altor cetăţeni pentru că în această situaţie, insăşi autoritatea creează un act discriminatoriu", a declarat Ana Lupu.

 

Ea a completat că numai instanţa de judecată, printr-o hotărâre care are putere de lege poate lua astfel de măsuri. 

 

"Articolul 53 din Constitutia Romaniei spune clar : exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans doar prin lege si numai daca se impune,, a aratat avocatul Ana Lupu. In acelasi timp potrivit legislatiei actuale cata vreme animalele sunt bine ingrijite nu poate fi restrictionat numarul lor", a mai spus avocata Ana Lupu.

 

Numărul de animale nu poate fi restricţionat, cu condiţia ca deţinătorul de animale să se îngrijească de sănătatea şi bunăstarea animalelor conform avocatului clujean.

 

De cealaltă parte, primaria se loveşte de neputinţă, când se pune problema intervenţiei în cazul celor care deţin un număr foarte mare de animale în apartamente sau chiar în curţi.

 

Un exemplu în acest sens este o situaţie de anul trecut cand poliţişti, jandarmi, reprezentanţi ai Primariei, Direcţiei Sanitare şi ai Judecătoriei Cluj au intrat cu forţă în curtea unei femei care creşte în curte peste 100 de câini.

 

Actiunea a fost posibila in urma obtinerii unei ordinante presedentiale pe care primaria a cerut-o deoarece femeia transformase zona intr-un adevar focar de infectii.

 

Hotararea de Consiliu Local a fost adoptata in sedinta din data de 9 martie a acestui an si prevede ca pe terenuri proprietate privata sau de stat pot fi crescute animale de companie dar nu mai mult de cinci capete, iar cainile si pisicile pot fi crescute in apartamente dar nu mai mult de doua capete, cu obligatia de a le fi asigurate conditii.


Etichete animaleClujInstanţăcompanienumărlimitareCluj Napoca

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live