Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OBIECTIV, ROMÂNIA Marţi, 24 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

19 Iunie 2013
Vizualizari: 1422
Comentează add

Cele mai performante avioane pot fi admirate zilele acestea la Târgul Internaţional Le Bourget, o manifestare prestigioasă în industria aeronautică mondială.

Avioane performante, în centrul atenţiei la Paris

tudor-tepeneag-paris

Foto: airbus.com

Cele mai performante avioane pot fi admirate zilele acestea la Târgul Internaţional Le Bourget, o manifestare prestigioasă în industria aeronautică mondială, a cărei primă ediţie a avut loc în 1909.

Salonul reuneşte la Paris 2.215 expozanţi din 44 de ţări, dintre care 30 au pavilion naţional. Demonstraţiile aeriene prevăd prezentarea a peste 130 de aparate.

Printere vedete figurează avioanele franceze Airbus A-380 şi A-400M, cele americane Boeing 886 Dreamliner, dar şi cele mai noi producţii ale aviaţiei militare din Federaţia Rusă.

Le Bourget este cel mai mare salon aeronautic din lume. El are loc o dată la doi ani, în alternanţă cu cel de la Farnborough, în Marea Britanie.

Anul acesta, la Bourget sunt aşteptaţi 350.000 de spectatori şi un număr de expozanţi record. 

"Cred că o să fie o ediţie foarte bună. Credeam că 2011 a atins un record absolut, dar anul acesta avem cu 10% mai mulţi expozanţi.

"Totul a fost rezervat încă de la sfârşitul lui februarie şi avem 2.215 societăţi la acest salon", spune Aymeric d'Arcimoles, comisarul general al Salonului.

În mod tradiţional, Le Bourget este un teren de înfruntare între marile companii care produc avioane comerciale: Airbus şi Boeing.

Aceasta din urmă a anunţat lansarea oficială a viitorului Dreamliner B 787-10. Un număr de cinci companii au comandat în total 102 exemplare din acest model, în valoare de peste 30 de miliarde de dolari.

Piaţa este din ce în ce mai importantă

În orice caz, Randy Tinseth, vicepreşedintele Diviziunii comerciale de la Boeing, se arată optimist în ce priveşte perspectivele de viitor.

"China şi toată Asia de Sud-Est sunt zone unde economia creşte foarte repede, veniturile oamenilor progresează şi ei vor să călătorească. 35% din ţinta Boeing este în Asia şi în 2030 se va ajunge la 50%.

"Şi Africa va creşte ca piaţă; în următorii 20 de ani va exista cerere pentru 1.000 de aeronave, ceea ce înseamnă că flota aeriană se va dubla", a declarat Randy Tinseth.

Societatea Airbus a anunţat şi ea contracte importante la salonul de la Bourget.

Au fost comandate 20 de unităţi A-380, modelul de mare capacitate care poate transporta peste 500 de pasageri pe distanţe lungi.

Valoarea acestei comenzi este de 8 miliarde de dolari. Airbus a primit şi 50 de comenzi pentru modelul A-320 Neo, o versiune cu o nouă motorizare a cunoscutului mediu-curier.

Pe viitor firma europeană mizează însă pe modelul A-350, al cărui prim zbor a avut loc cu trei zile înainte de deschiderea salonului de la Bourget.

Avioanele militare ocupă şi ele un loc important la salon, unde fac demonstraţii spectaculoase.

Franţa preferă în continuare să vândă Indiei modelul Rafale, performant, dar foarte scump, în timp ce Rusia a făcut senzaţie prezentând pentru prima oară în străinătate elicopterul militar Kamov 52 şi avionul de vânătoare Suhoi 35.

La Bourget vin şi oamenii politici care susţin industria aeronautică

Printre vizitatorii din prima zi, rezervată oficialilor şi specialiştilor, primul-ministru francez Jean-Marc Ayrault.

"A susţine industria aeronautică şi spaţială înseamnă să susţii o industrie aflată în prima linie în bătălia contra şomajului şi în primul rând, a şomajului care îi afectează pe tineri. Contractele şi comenzile sunt numeroase.

"Ele garantează ani de zile de muncă pentru zeci de mii de salariaţi şi întreprinderile din această filieră recrutează", a declarat Jean-Marc Ayrault.

Preşedintele francez, François Hollande, este aşteptat şi el, însă numai vineri, în vizită la Salonul aeronautic de la Bourget.

Şi România este prezentă pentru a cincea oară consecutiv la Salonul Le Bourget, cu un pavilion naţional.

Programul firmelor româneşti include numeroase întâlniri cu reprezentanţi ai marilor grupuri franceze şi străine prezente în cadrul salonului, parteneri tradiţionali sau potenţiali, precum şi cu cei ai autorităţilor franceze şi străine din domeniu.


Etichete AirbusParisFranţaavioane performanteTârgul internaţional Le BourgetMarea Britanie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live