Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adriana Turea

29 Iunie 2018
Vizualizari: 330
Comentează add

Tratamentul accidentului vascular cerebral se va putea face, din 2019, în toate spitalele județene de urgență din România.

AVC, tratat in toate spitalele judetene de urgenta din 2019

adriana-turea

Accidentul vascular cerebral (AVC) va fi tratat de anul viitor în toate spitalele județene din România, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea la cea de-a VIII-a ediție a Cursului European de Neuroreabilitare-RoNeuro Brain Days. În prezent, la nivel național sunt doar 11 astfel de unități care tratează pacienții cu accident vascular cerebral. Sorina Pintea a menționat ca bolile neurologice și AVC-ul sunt în topul  bolilor care produc moarte sau dizabilități în România, iar AVC-ul ischemic este unul dintre cei mai mari producători de dizabiliate.

” Deja avem 11 centre de stroke, dar pentru a le putea pune în funcțiune pe toate 41 pe care ni le dorim medicii se vor pregăti la București, într-un centru de training. Vom aloca  resurse pentru acest program național care sper eu că va începe să funcționeze din plin de la 1 ianuarie 2019. De exemplu, în Spitalul Județean de Urgență Baia Mare se face tromoboliză în unitatea de primiri urgențe.(n.r tromboliza este metoda terapeutică ce constă în injectarea unei substanțe trombolitice, adica o substanta capabila sa dizolve un cheag sangvin).”

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a adaugat ca fiecare pas va trebui să fie bine gândit, de la prezența pacientului în unitatea de primiri urgențe până la internarea  lui în unitatea care trateaza AVC-ul. In ceea ce priveste finanțarea o parte va fi pe programele AP (Acțiuni Prioritare) și o parte din alte fonduri.

De asemenea, secretarul de stat din ministerul Sanatatii, doctor Cristian Grasu, a precizat că din punct de  vedere al infrastructurii există tot ce este necesar pentru începerea programului în toate cele 41centre județene:

”Avem tot ce ne trebuie în fiecare spital județean pentru a începe, ne mai trebuie o repartizare bugetară penru cheltuielile legate de medicamente și de materiale sanitare necesare acestui program de combatere a  efectelor accidentului vascular cerebral. În mod cert vom câștiga ani de viață de calitate și vom face economii importante pentru bugetul României, nu doar pentru bugetul ministerului Sănătății.

Iar în ceea ce privește reabilitarea, doctor Cristian Grasu a spus:

”În momentul de față suntem în stadiul în care facem o centralizare a capacităților românești în ceea ce privește cenntrele de reabilitare, de recuperare, de balneoterapie, unde stăm destul de bine. Cu un efort minim am putea obține rezultate extraordinare și în același timp am putea ajuta România să-și îmbunătățească rata turismului medical.”

Presedintele Fundației Societații pentru Studiul Neuroprotecției (SSNN) si Neuroplasticitatii si al Federației Europene a Societății de Neuroreabilitare (EFNR), profesor doctor Dafin Mureșanu susține că este una dintre cele mai importante dezvoltări pe care sistemul de sănătate din România le poate crea.

”Pentru pacientul român este cea mai importantă realizare din sistemul sanitar pentru că vorbim de cea mai importantă sursă de mortalitate și de dizabilitate din România. Dacă acest proiect are succes, ne vom apropia de marile țări europene.”

Profesor doctor Dafin Mureșanu consideră că in ceea ce privește specialitaea de neurologie există o colaborare foarte bună cu Ministerul Sănătății.

În ceea ce priveşte Accidentul Vascular Cerebral, România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei ţări europene în ceea ce priveşte incidenţa crescută a bolilor cerebrovasculare, precum şi mortalitatea de cauză cerebrovasculară. Prevalenta AVC in Romania este de 0,1% pentru grupa de varsta sub 40 ani, 1,8% pentru grupa de varsta 40-55 ani, 4,3% pentru grupa de varsta 55-70 ani şi 13,9% la varsta de peste 70 de ani.


Etichete AVCspitale judetene de urgenta2019

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live