Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Costin Grigore

15 Februarie 2015
Vizualizari: 1436
Comentează add

Ministerul Transporturilor a amânat până în aprilie decizia privind finanţarea autostrăzii Comarnic- Braşov pe Valea Prahovei, a anunţat ministrul de resort Ioan Rus.

Autostrada Comarnic - Braşov, amânată pentru a treia oară

costin-grigore

Foto: Arhivă.

Ministerul Transporturilor a amânat până în aprilie decizia privind finanţarea autostrăzii Comarnic- Braşov pe Valea Prahovei.

Premierul Victor Ponta ceruse cu o lună în urmă ca astăzi autorităţile să anunţe dacă autostrada va fi construită în concesiune de consorţiul intenaţional Vinci-Strabag-Aktor.

Au apărut însă probleme în atragerea resurselor de finanţare, a explicat ieri ministrul de resort Ioan Rus.

Este pentru a treia oară în ultimii zece ani când autorităţile caută soluţii pentru construirea celor 53 de kilometri de autostradă, în concesiune sau parteneriate public-privat.

Potrivit estimărilor executivului, construcţia autostăzii ar urma să coste aproape două miliarde de euro, dar valoarea intregului proiect depăşeşte opt miliarde, în condiţiile în care statul român ar urma să achite anual concesionarului 325 de milioane de euro, timp de 26 de ani aşa că ministrul transporturilor a anunţat ieri ca prelungeşte perioada de negociere cu companiile Vinci-Strabag şi Aktor pentru găsirea unui model financiar suportabil pentru buget.

Ministerul vrea să atragă în proiect şi instituţii financiare internaţionale precum Banca Europeană de Investiţii sau Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Prim-ministrul Victor Ponta ceruse în ianuarie ca decizia privind construirea autostrăzii în concesiune să fie luată până astăzi, având în vedere obiectivul executivului ca în trei ani provinciile istorice să fie conectate prin drumuri rapide.

"Din punctul meu de vedere, ar trebui să pornim proiectul. Este un proiect scump, este un proiect cu obligaţii multe pe 30 de ani, dar este un proiect strategic esenţial pentru România", a spus Victor Ponta.

Autostrada spre Braşov are o importanţă turistică dar i strategică pentru că va permite legătura Ardealului cu Moldova, prin drumul expres dintre Braşov şi Bacău. 


Etichete autostradătransporturitraficproiectconstrucţiefinanţareValea PrahoveiIoan RusamânareComarnic- Braşov

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live