Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Luni, 03 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

13 Aprilie 2017
Vizualizari: 453
Comentează add

CEDO acuză autorităţile ruse de folosirea neselectivă a forţei, care a dus la moartea a 334 de persoane, dintre cei 1000 de ostatici luaţi de terorişti

Autorităţile ruse contestă decizia CEDO privind intervenţia de la Beslan

alexandru-beleavski-moscova

  Kremlin, Moscova Foto: Arhivă

Autorităţile ruse consideră că decizia CEDO, potrivit căreia Moscova ar fi dat dovadă de grave deficienţe în intervenţia din 2004 în cazul luărilor de ostatici de la Beslan, este inadmisibilă.  

Corespondentul RRA la Moscova Alexandr Beleavschi relatează că Rusia va contesta în termen de 3 luni decizia CEDO de a plăti compensaţii în valoare totală de 3 milioane de euro mai multor sute de foşti ostatici şi rude ale victimelor.

Un atac a fost comis de un grup de terorişti ceceni, în septembrie 2004, asupra unei şcoli din oraşul Beslan, din Osetia de Nord, republică etnică din Caucazul de Nord.

CEDO a acuzat autorităţile ruse că nu au luat măsuri preventive, deşi aveau informaţii despre pregătirea unui asemenea atac, de grave deficienţe în planificarea şi conducerea operaţiunii de salvare a ostaticilor, ca şi de faptul că ancheta oficială nu a stabilit dacă autorităţile au folosit în mod justificat forţa în timpul acestei operaţuini.

Plângerea a fost depusă de 409 victime ale atacului şi rude ale celor decedaţi, care consideră că moartea ostaticilor a fost provocată de folosirea neselectivă a forţei de către autorităţi. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov a numit decizia CEDO 'inacceptabilă' pentru Rusia, care a fost în repetate rânduri ţinta atacurilor teroriste, iar Ministerul rus al Justiţiei a acuzat CEDO de concluzii nefundamentate şi a respins categoric afirmaţiile că autorităţile ruse au folosit în mod nediscriminatoriu armele de foc şi armamentul greu.

În cel mai grav atentat terorist din istoria Rusiei, în care au fost luaţi peste o mie de ostatici, şi-au pierdut viaţa 334 de persoane, inclusiv 186 de copii.


Etichete atacul terorist de la BeslanMoscova acuzată de CEDOOsetia de Nord409 plângeri împotriva Moscovei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live