Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

9 Septembrie 2017
Vizualizari: 967
Comentează add

Autorităţile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învăţământului, votată acum patru zile de Parlamentul de la Kiev.

Autorităţile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învăţământului

radiojurnal

Autorităţile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învăţământului, votată acum patru zile de Parlamentul de la Kiev, lege care limitează drastic învăţământul în limba maternă pentru minorităţile naţionale.

La o întâlnire cu ambasadorul Ucrainei la Bucureşti Oleksandr Bankov, ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstârnac, a cerut ca țara vecină să respecte angajamentul asumat de a permite etnicilor români să înveţe în limba română. Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, după o convorbire telefonică cu omologul său de la Kiev, Pavlo Klimkin, că situaţia ar putea fi rezolvată numai la o întâlnire a miniştrilor educaţiei din cele două state.

Teodor Meleşcanu: Sperăm cât mai rapid să ajungem la o soluţie care să asigure continuarea predării în limba română în întregul proces educaţional din Ucraina. În aceste zile, se află şi domnul secretar de stat Micula la Kiev, tocmai pentru a discuta probleme legate de situaţia minorităţilor  din cele două ţări şi va încerca, sunt convins, să clarifice anumite aspecte. Dar cred că cea mai bună soluţie este să avem o discuţie directă şi foarte aplicată în legătură cu curricula, cu materiile care se vor preda într-o limbă sau alta, astfel încât să ne asigurăm că cetăţenii care vorbesc limba română, indiferent că provin din Republica Moldova sau din România, să aibă în continuare posibilitatea de a-şi continua studiile şi în limba maternă.

Realizator: Din opoziție, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a cerut guvernului să declanşeze o ofensivă diplomatică pentru a asigura dreptul românilor din Ucraina de a studia în limba maternă.

Ludovic Orban: Guvernul are obligaţia să efectueze toate demersurile diplomatice, atât către Ucraina, cât şi către partenerii noştri, să nu uităm că Ucraina este într-un proces de aderare la Uniunea Europeană. Noi nu cerem Ucrainei privilegii pentru cetăţenii români, cerem doar să se aplice acelaşi tratament pe care îl oferim noi ca stat cetăţenilor români de naţionalitate ucraineană care trăiesc în România.

Realizator: Conform datelor ultimului recensamânt din anul 2001, efectuat în Ucraina, 258 de mii de personane s-au declarat moldoveni, iar 150 de mii de persoane s-au declarat români. Aceştia trăiesc risipiţi de istorie în trei regiuni ale Ucrainei: Cernăuţiul, Transcarpatia şi Odessa. Împreună ar constitui al treilea grup etnic din Ucraina.


Etichete Autorităţile române solicită Ucrainei să reexamineze Legea învăţământului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live