Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

1 Iulie 2022
Vizualizari: 371
Comentează add

Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai cere informații și documente pe care le au deja pe Platforma Națională de Interoperabilitate.

Autoritățile spun că se străduiesc să mai renunțe la birocrație

amalia-bojescu

 Foto: Arhivă.

Realizator: Mihaela Mihai - Instituţiile și autoritățile publice vor fi obligate să presteze servicii fără a mai solicita documente suplimentare cu informații, care se regăsesc pe Platformă Națională de Interoperabilitate. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Parlament și asumat de toate formațiunile politice. Platforma va fi pusă în funcțiune în a doua parte a anului. Amalia Bojescu are detalii.

Reporter: România are până anul viitor la dispoziție resurse alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a implementa Legea interoperabilității. Aceasta prevede că instituțiile și autoritățile publice nu vor mai cere informații și documente de la cetățeni, pe care statul le are deja pe Platforma Națională de Interoperabilitate. De asemenea, sunt reglementate registrele de baze de date cu privire la persoane fizice și juridice, imobile și automobile, de unde vor putea fi luate informații direct între instituții, nu de la cetățeni. Proiectul de lege reglementează și drepturile cetățenilor asupra datelor lor, pentru că aceștia trebuie să rămână titularii datelor. De exemplu, cetățenii vor putea cunoaște mereu ce instituție le-a accesat datele prin Platforma de interoperabilitate. În plus, sunt prevăzute și măsuri de securitate cibernetică, pentru ca datele cetățenilor să fie în siguranță, dar și amenzi pentru instituțiile și autoritățile publice care nu vor aplica legea și vor continua să ceară documentele sau informațiile direct de la cetățeni. Platformă Națională de Interoperabilitate va fi pusă în funcțiune în a doua parte a acestui an.


Etichete (ii)documenteobligatiepopulatie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live