Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 29 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România

8 Noiembrie 2018
Vizualizari: 1263
Comentează add

RadiRo este unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat şi produs o dată la 2 ani de Radio România.

Aura Urziceanu şi trei formaţii de jazz europene, la RadiRo

radio-romania

 Foto: Alexandru Dolea

Aura Urziceanu şi trei formaţii de jazz europene - Danish Radio Big Band (Danemarca), premiată în cadrul Grammy Awards, Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), un big band dintre cele mai vechi din lume, şi Big Band-ul Radio România, recent aplaudat la Cerbul de Aur 2018, aduc jazz-ul de calitate la Bucureşti!

RadiRo - unicul festival din lume dedicat orchestrelor radio, eveniment organizat şi produs o dată la 2 ani de Radio România, propune pentru prima oară publicului, la cea de-a IV-a ediţie a evenimentului (18 - 25 noiembrie) o secţiune de Jazz, ce completează programul ofertant de concerte simfonice. Între 21 şi 24 noiembrie, Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR) va găzdui 4 concerte de jazz (în timp ce concertele simfonice se vor derula la Sala Radio).

Startul evenimentelor va fi dat miercuri, 21 noiembrie (ora 19:00), când apreciata interpretă de jazz Aura Urziceanu (stabilită în Canada) revine în faţa publicului român după o lungă pauză, la invitaţia Festivalului RadiRo! Dat fiind faptul că evenimentul pe care îl prezintă alături de Big Band-ul Radio (dirijor: Ionel Tudor) este deja sold-out, concertul va fi reluat şi sâmbătă, 24 noiembrie (19:00).

Cariera Aurei Urziceanu reprezintă o îmbinare variată de genuri muzicale: de la pop la folclor, de la muzica clasică la jazz, inclusiv concerte şi show-uri de televiziune. A susţinut turnee în S.U.A, Brazilia, Japonia, Australia si Europa, oferind concerte în compania unor mari muzicieni şi instrumentişti americani precum Duke Ellington, Quincy Jones, Thad Jones & Mel Lewis Orchestra, Dizzy Gillespie, Art Blakey, Horace Silver, Clark Terry, Stan Gets. Big Band-ul Radio este condus în prezent de Ionel Tudor, compozitor, dirijor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat.

Joi, 22 noiembrie (ora 19:00), Croatian Radiotelevision Jazz Orchestra (Croaţia), cu o istorie de 70 de ani, un big band dintre cele mai vechi din lume, va evolua la Sala Auditorium – MNAR. Pe lângă participările la numeroase concerte publice şi programe independente în Croaţia şi în străinătate, din anul 2000 formaţia are propria stagiune de concerte, care este difuzată pe Canalul 3 al Radiodifuziunii din Croaţia.

Iubitorii jazz-ului îl vor aprecia pe Miron Hauser în triplă ipostază (solist trombon, dirijor şi compozitor). Din 2011 este membru permanent al Orchestrei de Jazz a Radioteleviziunii din Croaţia şi al Jazzistra Orchestra. Proiectul său muzical Tu fragrancia a fost prezentat în Croaţia, Italia (Festivalul de Jazz de la Muggia) şi în Slovenia, în colaborare cu Big Band-ul Radioteleviziunii din Ljubljana.

Vineri, 23 noiembrie (ora 19:00) este rândul formaţiei din Danemarca - Danish Radio Big Band, să facă cunoştinţă cu publicul de jazz din România! Marilyn Mazur, percuţionistă daneză născută la New York City, şi Danish Radio Big Band, premiată în cadrul Grammy Awards, concertează pentru prima oară împreună, într-un mix de energie şi inventivitate. Vă veţi bucura de o avalanşă fascinantă de ritm şi sunet, sub bagheta dirijoarei japoneze Miho Hazama, care s-a aflat la pupitrul formaţiei în seara de deschidere a Festivalului de Jazz de la Tokyo din vara trecută.

Compozitoarea şi percuţionista Marilyn Mazur este o figură celebră atât în ţara sa natală, cât şi în lumea jazz-ului internaţional. A concertat alături de Miles Davis, Jan Garbarek şi Wayne Shorter, iar în Danemarca este apreciată pentru colaborarea sa îndelungată cu legende ale jazz-ului, ca NHØP şi Palle Mikkelborg. Ca element special în program, formaţia a realizat o selecţie a celor mai apreciate compoziţii semnate de Marilyn Mazur pentru big band, convingând-o în acelaşi timp să compună o piesă special pentru acest concert.

Născută la Tokyo, Miho Hazama este una dintre pianistele tinere foarte talentate care activează astăzi pe scena muzicală din New York. Miho are la activ 2 albume publicate de Universal Music Japan / Sunnyside Records, foarte apreciate deopotrivă de critici şi de public. Compoziţia rămâne adevărata ei vocaţie, şi, pe lângă evoluţia ei în cadrul m_unit, formaţia alături de care s-a afirmat, a compus lucrări şi pentru alte ansambluri, ca Orchestra Filarmonică din Tokyo, Nobuya Sugawa, Compania de Balet Ashley Bouder şi Yamaha Symphonic Band. Este director artistic asociat al New York Jazzharmonic.

Toate concertele festivalului sunt transmise live de Radio România, înregistrate şi difuzate ulterior de Televiziunea Română şi difuzate, de asemenea, de toate radiodifuziunile membre ale Uniunii Europene de Radio. Alte informaţii legate de RadiRo 2018, pe www.radirofestival.ro

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Producător: Radio România

Coproducător: Guvernul României, prin Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

Coproducător artistic: TVR, TVR 3

Organizator: Artexim

Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB şi MNAR (Muzeul Naţional de Artă al României)

Transportator oficial: Dacia

Cu sprijinul: British Council, Instituto Cervantes, Institut Francais, Goethe Institut, Librăriile Humanitas, Florăria IRIS, Aqua Carpatica, PRO Estetica.

Parteneri media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Cariere, Adevărul, Dilema Veche, Historia, Unica, Avantaje, TV Mania, Psychologies, Eva.ro.


Etichete RadiRoAura Urziceanu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live