Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Andon

9 Iunie 2017
Vizualizari: 796
Comentează add

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, în contextul vizitei preşedintelui Iohannis la Washington, a fost tema de dezbatere la RRA, în emisiunea Probleme la zi.

AUDIO/Probleme la zi: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA AUDIO/Probleme la zi: Parteneriatul strategic dintre România şi SUA - Conține audio

alexandra-andon

Președintele SUA, Donald Trump și președintele Klaus Iohannis (dreapta) la reuniunea NATO de la Bruxelles (25 mai 2017). Arhivă Foto: Oana Bâlă

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, în contextul vizitei preşedintelui Iohannis la Washington, a fost tema de dezbatere la RRA, în emisiunea Probleme la zi.

AUDIO: Probleme la zi - Parteneriatul strategic dintre România şi SUA.

Emisiunea: "Probleme la zi" - Realizator: Alexandra Andon - Bună ziua şi bun găsit tuturor!

Peste câteva ore, în Biroul Oval de la Casa Albă, preşedintele american, Donald Trump se va întâlni cu preşedintele Iohannis.

Este o vizită oficială şi marcată de împlinirea a 20 de ani de parteneriat strategic între România şi SUA.

Pentru noi, spune preşedintele Iohannis, "sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democraţie şi, nu în ultimul rând, garanţia că România nu se va mai întoarce la o anumită sferă estică de influenţă".

Contextul este, însă, mai complicat. Preşedintele Trump tocmai a evitat, la summitul NATO, să-şi exprime susţinerea faţă de Articolul V din Carta NATO.

A făcut, însă, acest lucru vicepreşedintele Pence, iar europenii caută, la propunerea Comisiei, pârghiile de aplicare a unei politici de securitate comune.

În acest timp, în Marea Britanie, alegerile de ieri au produs, în parlament, o configuraţie greu de gestionat, conservatorii pierzând majoritatea absolută şi, în consecinţă, aplombul pentru negocierea unui Brexit dur.

Discutăm acest context internaţional împreună cu invitaţii ediţiei.

Îi mulţumesc foarte mult pentru prezenţă domnului Ioan Mircea Paşcu, vicepreşedinte al Parlamentului European şi fost ministru al apărării și îi mulţumesc, în egală măsură, generalului în rezervă Alexandru Grumaz, analist politic şi militar.


Etichete probleme la zidonald trumpklaus iohannissuavizitaromanianatoioan mircea pascualexandru grumazparteneriatul strategic romania sua

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live