Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 22 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

28 Ianuarie 2020
Vizualizari: 583
Comentează add

AUDIO: Ministrul Sănătății, Victor Costache, invitat la Apel matinal AUDIO: Ministrul Sănătății, Victor Costache, invitat la Apel matinal - Conține audio

radio-romania-actualitati

Ministrul Sănătății, Victor Costache.

AUDIO: Ministrul Sănătății, Victor Costache, invitat la Apel matinal.

(2) RRA: "Apel Matinal" - Invitat ministrul sănăţii, Victor Costache

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (28 ianuarie, ora 08:32) - Realizator- Daniela Petrican: Organizația Mondială a Sănătății a corectat gradul de alertă emis cu privire la riscul internațional reprezentat de noul coronavirus de la moderat la ridicat. Între timp, în China, bilanțul oficial a ajuns la 106 persoane decedate, cele mai multe în orașul Wuhan, unde a izbucnit epidemia.
Reporter: Cătălin Cârnu - La București se vor putea face teste pentru identificarea noului virus, iar la Aeroportul Otopeni urmează să fie introduse controale de specialitate. Ce alte măsuri însă au decis autoritățile - aflăm, acum, de la invitatul de astăzi al "Apelului Matinal", ministrul sănătății, Victor Costache. Bună dimineața!
Victor Costache: Bună dimineața! Şi mulțumim de invitație.
Reporter: Domnumele ministru, înainte de toate, să mai punctăm odată, în acest moment, în România, nu există niciun pacient bănuit că a contactat coronavirusul, e adevărat?
Victor Costache: Absolut. Aveți perfectă dreptate. Au existat mai multe suspiciuni, toate s-au infirmat. Prima a fost sâmbătă, ţineţi minte alerta falsă cu pacientul care venea de la Tel Aviv, care fusese cu o lună înainte în China, iar acum acest pacient...
Reporter: Student.
Victor Costache: Acest student din Bacău, care fusese cu 10 zile, precizez, înainte, în China.
Reporter: Ce aţi decis în şedința Comitetului interministerial pentru monitorizarea și managementul potențialelor infecții cu noul coronavirus, gândindu-ne evident cine şi de când va putea fi el testat?
Victor Costache: În primul rând am reușit să facem prima testare, ieri seară, testele au venit mai devreme, o parte au venit din Germania, o parte au venit din Franța, mă refer la chituri. Deci avem un prim centru capabil să testeze şi să depisteze coronavirus la "Matei Balș", urmând ca să avem centre regionale, în maximum o săptămână, pentru testarea și depistarea posibililor pacienți la Iași, Cluj, Timișoara, Târgu Mureș şi, evident, București. Deci vor fi cinci centre regionale. De asemenea, lucrăm împreună cu colegii de la Ministerul Afacerilor Interne şi de la Ministerul Transporturilor. La Ministerul Transporturilor s-a organizat deja de sâmbătă, să zicem, un culoar de acces special pentru toți cei care vin din China. Şi, de asemenea, tot de sâmbătă se creează, s-a creat o bază de date, toți acești călători sunt stocați într-o bază de date pentru a ști exact unde vor locui ulterior, pe teritoriul României. De asemenea, călătorii sunt brifaţi la intrarea în țară, de îndată ce prezintă, deci în eventualitatea că ar prezenta simptome pseudogripale sau care ar evoca o infecţie cu coronavirus, trebuie să sune la numărul de telefon care le este dat de către Poliţia de Frontieră./cmorozanu/ Am luat toate aceste măsuri, coordonându-ne cu colegii noștri pe plan internațional, suntem în legătură directă cu doamna Andrea Ammon, doamna Andrea Ammon este directoarea Centrului European de Boli Transmisibile, unde a avut și ieri o ședință despre coronavirus. Şi de asemenea, cu ministrul sănătății din Franța, cu care ne şi vom vedea pe 3 februarie, pentru a vedea cum au reuşit să gereze cele trei cazuri de coronavirus care le au în Franţa?
Realizator: Apropo de aceste lucruri, domnule ministru, ce trebuie să ştim, ce reguli să respectăm, cât de periculoasă este infectarea cu acest coronavirus?
Victor Costache: Aţi văzut că în urma experienței pe care o au în Franța, doamna Agnès Buzyn a declarat că acest virus se transmite foarte ușor, dar nu este atât de patogen pe cât credeam. Sigur că da, se poate schimba, în următoarea perioadă. Pacienţii de acolo sunt stabil și măsurile pe care trebuie să le luăm, sunt aceleaşi măsuri care trebuie luate de populaţie, în cazul gripei. Deci este un virus, din elementele pe care le avem, este un virus cu mecanism de transmitere similar. Trebuie să avem grijă să ne spălăm pe mâini, să avem grijă cum strănutăm, dacă strănutăm şi, de asemenea, la cel mai... cea mai mică suspiciune, să se poarte măşti.
Realizator: Da. Avem nevoie, evident, să fim cu toți informați. Dar o curiozitate acum, pentru că mulți ascultători deja au reacționat. Celebrul vaccin antigripal de care am tot vorbit, mulți și l-au injectat. Ne-a apărat, de exemplu, de acest coronavirus?
Victor Costache: Nu. Este un virus complet diferit. Nu ne poate apăra vaccinul antigripal de coronavirus. Se presupune că anul viitor, va exista un vaccin pentru acest tip de coronavirus. Coronavirusuri sunt nişte patogeni care există demult pe pământ. Numai în România există trei sau patru tulpini. Aceasta este o tulpină nouă, mai virulentă şi trebuie să ne păstrăm calmul. Vedeţi, deocamdată nu avem niciun caz în România. Autorităţile au luat toate măsurile şi în fiecare zi, ţinem la curent opinia publică şi mass media, cu evoluţia acestei epidemii din China.
Realizator: Da, din fericire, şi comunitatea ştiinţifică, la nivel mondial, s-a mişcat foarte repede, apropo de SARS - de celebrul Sindorm Respirator Acut, din perioada 2002-2003. Rămânem, evident, atenţi la toate detaliile. Mulţumim pentru prezenţa la "Apel matinal"!
Victor Costache: Nu aveţi de ce! O zi frumoasă!


Etichete ministrul SănătățiiVictor CostacheApel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live