Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Vineri, 16 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

10 Decembrie 2018
Vizualizari: 633
Comentează add

AUDIO: Ministrul Energiei, Anton Anton, invitat la Apel matinal AUDIO: Ministrul Energiei, Anton Anton, invitat la Apel matinal - Conține audio

radio-romania-actualitati

Ministrul energiei Anton Anton. Foto: Agerpres.

AUDIO: Ministrul Energiei, Anton Anton, invitat la Apel matinal

Realizator: Invitatul "Apelului matinal" de astăzi este ministrul energiei, Anton Anton. Bună dimineaţa!
Anton Anton: Bună dimineaţa!
Realizator: Domnule ministru, cât de pregătiţi suntem la nivel naţional pentru sezonul rece?
Anton Anton: Păi, eu zic că suntem pregătiţi pentru sezonul rece, aşa cum îl vedem noi, adică un pic mai rece decât anul trecut, şi aşa cum l-au estimat specialiştii.
Realizator: Deci rezervele, stocurile sunt suficiente?
Anton Anton: Păi, hai să o luăm metodic. În primul rând că...
Realizator: Metodic.
Anton Anton: ... noi ne-am apucat de pregătirile de iarnă de prin aprilie.
Realizator: Bun!
Anton Anton: Adică, de atunci am început să facem socoteli, să vedem ce trebuie să facem, ce rezerve trebuie să avem, ce stocuri trebuie să avem şi am făcut programul de iarnă, astfel încât în septembrie am putut să-l adoptăm, deci mult mai devreme decât în alţi ani. După aceea, programul de iarnă are prevăzut, aşa, o creştere cu 2% a consumului faţă de anii trecuţi. Eu sunt mulţumit de faptul că în perioada asta friguroasă, care a venit în mod neaşteptat, noi ne-am descurcat, eu zic, foarte bine, onorabil, hai să nu ne lăudăm chiar aşa. Adică, în noiembrie niciodată nu am avut 9.600 Mw consum până acum. Ei, iată că am avut şi i-am făcut faţă. Vă dau un exemplu simplu, am crescut, la 1 noiembrie. consumul de gaze a fost de 26 de milioane de metri cubi. La 1 decembrie, a fost 60 de milioane de metri cubi, adică mult mai mult. Ei, nu ne-am speriat. Am avut rezerve, am avut consum, am avut surse interne suficiente ca să rezolvăm acest consum. Am extras din depozite şi am şi importat gaze, aşa cum se întâmplă în fiecare an.
Realizator: Ceea ce nu pare a fi rău deloc. Stăm de vorbă cu domnul Anton Anton, ministrul energiei.
Anton Anton: Acum nu vă supăraţi.
Realizator: De ce să nu mă supăr, domnule ministru?
Anton Anton: Ştiţi? Nu pare a fi rău.Deci, eu cred că estimările pe care le-au făcut experţii noştri sunt nişte estimări realiste. Noi am mers la limita superioară a estimărilor, superioară din punct de vedere al gravităţii iernii, şi eu zic că o să trecem peste iarnă în mod normal.
Realizator: Atunci este bine. România este primul stat al Uniunii Europoene care a preluat preşedinţia Conferinţei Carta Energiei. Care sunt priorităţile?
Anton Anton: Carta Energiei e o chestie mult mai interesantă.
Realizator: Da, are o istorie veche.
Anton Anton: Are istorie veche şi până acum nu ştiu de ce preşedinţia Cartei n-a ajuns ...
Realizator: Asta ne întrebam şi noi.
Anton Anton: în zona comunităţii europene. Nu ştiu. N-am cum să vă răspund la chestia asta, doar că ştiu că noi ne-am achitat mai mult decât onorabil de preşedinţie. Adică, am avut trei manifestări. În fiecare dintre manifestările astea am avut nişte prezenţe importante, pentru că la Carta Energiei vin miniştrii, vin secretari de stat din foarte multe ţări. La ultima manifestare, care a fost acum vreo două săptămâni ...
Realizator: În noiembrie.
Anton Anton: În noiembrie cumva. Poate nu două săptămâni, hai să zicem trei săptămâni, deci la ultima manifestare, s-a adoptat un document, care este documentul de la Bucureşti, ceea ce, iarăşi, pentru Carte este foarte important. Adică, noi am perfecţionat cu documentul ăsta de la Bucureşti, am reuşit şi am perfecţionat cumva principiile Cartei, am modernizat cumva Carta Energiei şi sigur că am reiterat toate elementele pe care le-am, eu ştiu, susţinut, toate temele pe care le-am abordat, şi anume, soluţii de eficienţă energetică, tehnologii inteligente, reţele de transport inteligente, securitatea reţelelor şi abilitatea reţelelor şi bineînţeles că am discutat şi am luat în considerare foarte serios şi partea asta de eficienţă şi partea cu vulnerabilitatea.
Realizator: În condiţiile în care avem resurse mari în zona Mării Negre, dar şi perimetre mici neexploatate, de care ar putea beneficia măcar comunităţile locale, putem deveni un hub energetic regional?
Anton Anton: Fiecare ţară din jurul nostru visează să fie hub regional.
Realizator: De ce n-am fi noi?
Anton Anton: Păi asta spun şi eu. Deci mie nu mi se pare normal şi când am ajuns la minister, chiar mă întrebam oare de ce noi nu suntem în competiţia asta, pentru că noi avem un avantaj pe care alţii nu-l au. Noi avem resurse.
Realizator: Exact.
Anton Anton: Gândiţi-vă că noi acoperim la nivel de gaze 90% din consumul de gaze intern din resurse interne, fară să dăm în exploatare Caragele, fără să dăm în exploatare Marea Neagră. Deci, astăzi, acoperim 90% şi celelalte ţări din jurul nostru nu au deloc resurse de gaze. În comunitatea europeană, acum că, mă rog, Brexit-ul e la un pas, mai sunt unii cu resurse de gaze prin Danemarca. Acolo resursele sunt în scădere. Deci, eu cred că România are toate, eu ştiu, condiţiile să devină un hub energetic, numai să vrea.
Realizator: S-o luăm ca pe o promisiune sau doar ca pe o încercare?
Anton Anton: Eu zic s-o luăm ca pe o dorinţă fermă.
Realizator: Care ar putea deveni realitate, la un moment dat?
Anton Anton: Eu ştiu? Am avut o discuţie cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, care a sprijinit foarte tare toate cererile astea de hub-uri şi i-am spus 'mă, frate, dacă eu vin cu o cerere la dumneata, dumneata ce faci?' 'Păi - zice - eu vreau un hub în zona respectivă. Nu ţin neapărat să fie într-o anumită ţară". În funcţie de cât de hotărâţi suntem, cât de bine ne pregătim ...
Realizator: Deci, am fi susţinuţi, în acest mod, să putem deveni un hub energetic regional.
Anton Anton: Da, deci momentan, putem să devenim un hub de gaze şi după aceea un hub energetic, pentru că deja gazele şi energia electrică nu mai sunt separate în comunitatea europeană. Ele funcţionează cumva împreună sau tendinţa este ca cele două pieţe să fie cât mai unite.
Realizator: Cât mai convergente. Mulţumim tare mult. A fost ministrul energiei Anton Anton. Vă dorim, domnulele ministru să fiţi în continuare energic.


Etichete ministrul EnergieiAnton AntonApel matinal

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live