Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 24 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

4 Martie 2014
Vizualizari: 1331
Comentează add

Unii dintre candidaţii propuşi în noul guvern au fost puşi în dificultate în timpul audierilor în comisii de unele probleme cu care nu erau încă familiarizaţi.

Audierile i-au pus în dificultate pe unii candidaţi ministeriali

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Audierile nu au fost uşoare pentru unii dintre candidaţi care au fost puşi în dificultate de unele probleme cu care nu erau încă familiarizaţi.

Miniştrii propuşi în nou Cabinet au fost audiaţi de Comisiile parlamentare de specialitate.

Pentru unii, discuţiile s-au prelungit peste ora programată, cum este cazul vicepremierului, ministrului culturii, Kelemen Hunor şi ministrul mediului, Attila Korodi, cărora le-au fost adresate numeroase întrebări din partea opoziţiei.

Pe alţii, audierile i-au pus în situaţii dificile.

Bogdan Stanoevici, desemnat ministru delegat pentru românii de pretutindeni, a fost întrebat cum îşi propune să-i susţină pe românii aflaţi în afara graniţelor ţării care pleacă la muncă şi dacă sunt şanse pentru organizarea anul acesta a Congresului pentru românii de pretutindeni.

Răspunsul l-a nemulţumit pe deputatul liberal Mircea Dolha.

"Chiar dacă mie îmi place multiculturalismul european, pentru că suntem în clubul aceasta de elită al Uniunii Europene, vă pot spune, fiindcă dumneavoastră aţi folosit metafore, că sunteţi varză de Bruxlles şi am să vă spun şi de ce.

"Sunteţi pe lângă subiect total", spune Mircea Dolha.

Bogdan Stanoevici a atras critici şi pentru răspunsurile legate de comunitatea românilor din spaţiul fostei Iugoslavii.

"Am înţeles că nu am fost suficient de clar în momentul în care am explicat că pentru mine nu există diferenţă între vlah şi român. Ceea ce există pentru sârbi din motive de limbă, ei nu acceptă acest lucru.

"Am spus-o dar probabil că nu-s suficient de limpede. Da, vlahii sunt români, evident şi aşa trebuie să fie", spune Bogdan Stanoevici.

Promisiuni fără cifre exacte la Muncă

Rovana Plumb, propusă la Ministerul Muncii, nu a precizat la audieri cu cât va fi indexat punctul de pensie sau cu cât vor fi majorate alocaţia de stat pentru copii şi indemnizaţiile pentru persoanele cu dizabilităţi.

Rovana Plumb a vorbit însă de intenţia de a finaliza angajamentul României cu privire la depăşirea pragului de sărăcie pentru aproape 600.000 de persoane.

"Principala mea prioritate în cadrul Ministerului Muncii este reducerea sărăciei, cu o nouă viziune în ceea ce priveşte politicile sociale, o nouă viziune care presupune atât promovarea şi adoptarea proiectului de lege privind economia socială, care presupune reinserţia pe piaţa muncii a persoanelor dependente social.

"De asemenea, crearea înteprinderilor sociale, o nouă strategie în ceea ce priveşte persoanele vârstinice şi, de asemenea, ca şi prioritate, atunci când vorbim de reducerea sărăciei, relaţionată cu reducerea şomajului şi sper ca prin programele pe care le vom implementa să putem să reducem şomajul în rândul tinerilor şi să putem să-i incadrăm pe piaţa muncii", spune Rovana Plumb.

Probleme la audieri s-au înregistrat şi la audierea ministrului delegat pentru dialog social, Aurelia Cristea, unde deputatul PNL, Cristina Pocora, a susţinut că nominalizarea vine din partea social-democraţilor, pentru un post care era deja al acestui partid, şi că Aurelia Cristea nu ar fi trebuit să se prezinte în faţa Parlamentului.


Etichete audiericomisieminiştriguvernparlamentKelemen HunorAttila KorodiBogdan StanoeviciMircea DolhaRovana Plumb

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live