Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

6 Octombrie 2021
Vizualizari: 464
Comentează add

Frances Haugen: Sunt aici pentru că eu cred că produsele Facebook fac rău copiilor, adâncesc divizările și slăbesc democrația noastră.

Audierile fostei angajate Facebook, Frances Haugen, în Congresul SUA

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Prăbușirea luni seară timp de mai multe ori a Facebook, WhatsApp, Instagram și Messenger a demonstrat la scară planetară importanța serviciilor megacompaniei americane pentru viața de zi cu zi.

De aici și neliniștea din Congresul american despre cum o singură corporație care mediază atât de mult activitate umană își conduce afacerile.


Reporter: Doina Saiciuc, Washington


-: Aveți o voce convingător de credibilă pe care am auzit-o deja, dar nu ați venit aici singură, ați venit înarmată cu documente, cu dovezi.


Reporter: A spus în deschiderea audierilor de la Capitoliu ale doamnei Frances Haugen senatorul Richard Blumenthal.

Fost expert în date al gigantului mediei sociale Facebook, Frances Haugen, în vârstă de 37 de ani, a venit în fața subcomitetului senatorial pentru protecția consumatorului cu zeci de mii de pagini ale unor documente care arată ca propriile cercetări ale Facebook demonstrează că platforma socială răspândește ura, dezinformarea și tulburările politice și că ascunde publicului și guvernelor lumii ceea ce știe.


Frances Haugen: Sunt aici pentru că eu cred că produsele Facebook fac rău copiilor, adâncesc divizările și slăbesc democrația noastră. Conducerea companiei știe cum se luptă pentru siguranța Facebook și Instagram, dar nu va face schimbările necesare pentru că a așezat profiturile sale astronomice deasupra oamenilor. Este nevoie de acțiunea Congresului. Facebook nu va rezolva această criză fără ajutorul dumneavoastră. Ieri am văzut Facebook pierzând conexiunea la internet. Nu știu de ce s-a întâmplat acest lucru, dar știu că pentru mai bine de cinci ore, Facebook nu a fost folosită pentru a adânci diviziunile, a destabiliza democrații și pentru a face fete și tinere să se simtă prost pentru cum arată.


Reporter: Frances Haugen a spus că totuși cred în potențialul Facebook.


Frances Haugen: Putem avea o media socială de care să ne bucurăm, care să ne conecteze fără să distrugă democrația, să ne pună în pericol copiii și să provoace violențe etnice în lume.

Reporter: Frances Haugen, tânăra care s-a ridicat împotriva uneia din cele mai masive companii din istorie, cu 2,8 miliarde de utilizatori și cu un profit de o  mie de miliarde de dolari pe piață, este absolventă a Universității Harvard. Ea a fost recrutată de Facebook în 2019 și a lucrat 15 ani în companii tech, inclusiv Google, Pinterest și Yelp. A fost felicitată de senatori pentru curajul său.


Frances Haugen: Opțiunile făcute de Facebook sunt dezastruoase pentru copiii noștri, pentru siguranță publică, pentru viața noastră privată și pentru democrație. De aceea trebuie să cerem Facebook să facă schimbări. Am văzut Facebook tot timpul în conflict între profiturile sale și siguranța noastră, iar Facebook a rezolvat tot timpul acestei probleme în favoarea propriilor profituri. Rezultatele au fost mai multă diviziune, mai mult rău, mai multe minciuni, mai multe amenințări și mai multe violențe. În unele cazuri, această periculoasă comunicare online a condus la violenței fizice care au făcut rău și chiar au omorât oameni. Nu este vorba despre faptul că unii utilizatori ai mediei sociale sunt pur și simplu furioși sau instabili, ci despre faptul că o parte se radicalizează împotriva celeilalte, este vorba despre faptul că Facebook alege să își crească cu orice preț profiturile, devenind o companie de o  mie de miliarde de dolari care își cumpără profiturile cu prețul sigurantei noastre.


Reporter: Haugen a spus că a înțeles lucrând pentru Facebook dezastruosul adevăr. Aproape nimeni dinafara Facebook nu știe ce se întâmplă în interiorul său.


Frances Haugen: Compania ascunde în mod deliberat informații vitale față de public și guvernele lumii. Documentele pe care le-am înmânat Congresului dovedesc că Facebook a mințit în mod repetat publicul în legătură cu ceea ce propriile cercetări relevă despre siguranța copiilor și rolul său în răspândirea mesajelor extremiste. Am venit aici pentru că eu cred că fiecare ființă umană merită demnitatea de a cunoaște adevărul.

(RS)


Etichete Audierifosta angajate FacebookFrances HaugenCongresul SUA(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live