Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Sâmbătă, 04 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

18 Februarie 2020
Vizualizari: 269
Comentează add

Doar doi miniştri au primit astăzi aviz pozitiv, unul dintre ei fiind Bogdan Aurescu, propus pentru Externe.

Audieri în Parlament ale miniştrilor desemnaţi

oana-bala

 Foto Arhivă/ Agerpres

S-au încheiat audierile programate astăzi la Parlament ale miniştrilor desemnaţi pentru a face parte din Guvenul Orban II.

Doar doi miniştri au primit astăzi aviz pozitiv, unul dintre ei fiind Bogdan Aurescu, propus pentru Externe. 

La începutul audierii lui Bogdan Aurescu, ministrul propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, senatorul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a cerut să se treacă direct la vot, fără a i se mai pune întrebări, precizând că este vorba de o situație jenantă și de o parodie, în contextul în care guvernul dorește să nu fie învestit și vrea alegeri anticipate.

Călin Popescu-Tăriceanu: Cred că întrebările pe care i le punem, în momentul de faţă sunt practic inutile, domnul ministru ne-a şi făcut o prezentare foarte detaliată, pentru care i-am mulţumit data trecută. Nu cred că lucrurile s-au schimbat fundamental. Vă propun, domnule preşedinte, să nu continuăm cu această chestiune, să luăm act de situaţia în care suntem, să votăm şi cu asta să încheiem parodia asta. 

Propunerea nu a fost însă acceptată de membrii comisiilor reunite, iar Bogdan Aurescu, ministrul propus pentru Afaceri Externe a răspuns întrebărilor parlamentarilor. Diplomatul român a subliniat printre altele că în urma auditului pe care l-a declanșat la începutul mandatului său s-au constatat chestiuni destul de ciudate, în legătură cu promovarea în grade diplomatice.

Bogdan Aurescu: La ultima promovarea, 113 diplomați au fost promovați pe procedura legată de parcurgerea stagiului de grad, în timp ce 111 diplomați au fost promovați la excepțional, fără respectarea unor criterii minime de transparență. Aceaste chestiuni au creat o nemulțumire puternică în rândul diplomaților și celorlalte categorii de personal în Ministerul Afacerilor Externe și cu siguranță trebuie să fie remediat acest aspect. 

Bogdan Aurescu a mai spus că este nevoie și de o planificare mai bună a carierei diplomatice.

Ceilalţi candidaţi audiaţi, astăzi, pentru Dezvoltare, Sport, Justiţie, Educaţie şi Cultură au fost avizaţi negativ în comisiile parlamentare.

Până acum, au primit aviz pozitiv ministrul desemnat pentru Economie, Virgil Popescu şi cel pentru Afaceri Externe, Bogdan Aurescu, audiaţi astăzi şi cel desemnat pentru Apărare, Nicolae Ciucă, audiat ieri.


Etichete audieriministri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live