Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ISTORICA Luni, 16 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Doina Creţu

5 Februarie 2017
Vizualizari: 8025
Comentează add

Acasă la scriitorul rus Lev Tolstoi.

Atracţii europene: Iasnaia Poliana Atracţii europene: Iasnaia Poliana - Conține audio

doina-cretu

Conacul Poiana Luminoasă. Foto: wikipedia.rg.

În această dimineaţă de februarie vă invit la un ceai fierbinte rusesc. Îl vom bea în conacul de la Iasnaia Poliana aflat în Rusia centrală, la vreo 200 de km sud de Moscova.

În acest loc, care în traducere înseamnă „poiana luminoasă”, s-a născut scriitorul Lev Tolstoi. A locuit acolo ultimii 50 de ani de viaţă şi tot acolo este înmormântat.

Moşia întinsă aparţinea bunicului său matern, prinţul Nikolai Volkonski şi avea o mulţime de acareturi. Pe o parte dintre ele Tolstoi le-a pierdut la jocul de cărţi. A rămas însă clădirea cea mare care i-a fost cămin şi unde i s-au născut cei 13 copii.

Drumul către ea începe cu o alee străjuită de mesteceni. Conacul este o clădire greoaie, cu etaj, ridicată la sfârşit de secol XVIII. Totul este întocmai ca în vremea când Tolstoi trăia: interioarele, mobilele, tablourile, biblioteca cu cele 22 de mii de volume, biroul cu lucrurile sale personale înşirate pe o masă de scris simplă.

Este locul unde au prins viaţă personajele din „Ana Karenina”, „Război şi pace” sau „Învierea”. În apropiere se află dormitorul auster, cu un pat îngust şi un dulap de care atârnă o rubaşcă, pe care scriitorul obişnuia să o poarte.

Simplitatea încăperii contrastează cu restul saloanelor bogat decorate, în acord cu statutul nobiliar al Tolstoilor. În sufragerie pereţii sunt acoperiţi cu potrete de familie, cele două piane dar şi un gramofon îţi sugerează ambianţa muzicală a serilor la Iasnaia Poliana.Pe masa lungă tronează un samovar uriaş. Parcă vă invită la un ceai rusesc. Îl vom bea în aripa destinată oaspeţilor. Conacul este muzeu din 1921.

După moartea lui Lev Tolstoi în 1910, soţia sa i-a cerut ţarului Nicolae al II-lea să aprobe transformarea casei în muzeu. În iureşul istoriei nu a mai apucat să o facă. Este un loc cu valoare istorică şi literară, deopotrivă muzeu şi memorial, despre care Lev Tolstoi spunea aşa: „Fără Iasnaia Poliana cu greu îmi pot imagina Rusiei şi sentimentele mele faţă de această ţară”. 

Audio: Iasnaia Poliana 


Etichete Atracţii europeneturismEuropaRusiaLev TolstoiIasnaia Poliana

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live