Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 26 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Doina Creţu

12 Aprilie 2016
Vizualizari: 2929
Comentează add

Aproape de Yalta se află o construţie emblematică a Peninsulei Crimea, Castelul „Cuibul rândunicii”.

Atracţii europene: Castelul „Cuibul rândunicii”

doina-cretu

Foto: angelfire.com.

Pe o bucată de stâncă, numită Capul Ai-Todor, un loc la buza mării, la Gaspra, la 9 km de Yalta, de unde se vede numai cerul şi se aud numai valurile se află superbul castel „Cuibul Rândunicii”.

Îl regăsiţi reprodus pe cărţi poştale, calendare, tricouri şi fel de fel de suveniruri pe care le cumpără turiştii ce îl asaltrează zilnic.

Dateaza din 1912. Este un castelul romantic, cu donjon şi creneluri care te surprinde cu dimensiunile sale.

Are numai 12 metri înălţime şi doar două dormitoare, un living un holl şi două băi. Pare un palat de păpuşi şi te temi să nu se prăbuşească sub greutatea mulţimii de turiştii.

Deşi este greu de crezut, castelului înfipt într-o bucată de stâncă avea şi o grădină dar la puternicul cutremur din 1927 zona cu copaci s-a prăbuşit, iar balustrada castelului a rămas efectiv suspendată deasupra mării.

Paradoxal dar, în ciuda pericolului, locul abrupt şi-a sporit atracţia prin imaginile pe care le oferea stânca verticală de care spânzura „Cuibul rândunicii”.

De aceea a fost folosit drept decor în multe filme.

Cel mai frumos ţi se dezvăluie dacă îl abordezi dinspre mare, cu ferryboatul. Deabia în 1967 s-au făcut lucrări de consolidare.

Din 1971 s-a deschis publicului ca muzeu şi din 1975 s-a redeschis şi restaurantul din castel. Are specific italian şi impresionează mai degrabă preţurile uriaşe decât meniul.

Lumea vine însă pentru priveliştea superbă şi pentru ineditul locului: un castel în stil neogotic, delicat ca o miniatură, cu un nume emblematic pentru Peninsula Crimea: „Cuibul rândunicii”.  


Etichete exclusiv radioAtracţii europeneRusiaPeninsula CrimeaCastelul „Cuibul rândunicii”turismdestinaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live