Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Doina Creţu

16 Ianuarie 2017
Vizualizari: 7152
Comentează add

Punctul de maxim interes într-o vizită la Weimar este reprezentat de casa lui Goethe.

Atracţii europene: Casa lui Goethe Atracţii europene: Casa lui Goethe - Conține audio

doina-cretu

Casa lui Goethe din oraşul german Weimar. Foto: wikipedia.org.

Chiar în inima Germaniei se află Weimar, socotit oraşul marilor spirite europene. Herder, Nietzsche, Liszt, Bach au numele legate de acest oraş din landul Turingia, care numără astăzi cam 65 de mii de locuitori.

Un pelerinaj cultural la Weimar ar putea începe din faţa Teatrului Naţional German unde se află o faimoasă statuie înfăţişându-i pe Ghoete şi Schiller. De la înălţimea soclului, cei doi buni prieteni privesc în jos la vizitatori. Ni-i putem imagina hoinărind prin oraş, oprindu-se la un pahar de vin, în locul lor preferat: hanul „La lebăda albă” şi apoi intrând în Casa lui Goethe aflată chiar peste drum.

În 1775, după succesul pe care l-a avut romanul său „Suferinţele tânărului Werther”, Johann Wolfgang Goethe - care avea atunci 26 de ani este invitat la Curte de tânărul Carl August, duce de Saxa Weimar Eisenach şi rămâne în acest oraş pentru tot restul vieţii sale. Ducele l-a instalat în aripa unei case de negustor, în piaţa Frauenplan.

Câţiva ani mai târziu îi pune la dispoziţie întreaga casă şi Goethe este fericit să capete spaţiu în plus pentru bibliotecă, arhive şi studiile sale stiinţifice.

Casa în stil baroc din Frauenplan, în care poetul a locuit timp de aproape 50 de ani, este punctul culminant al oricărui tur prin Weimar. Ea poate fi vizitată şi este în mare parte lăsată în stadiul în care a amenajat-o Goethe în ultimii lui ani de viaţă.

Audio: Casa lui Goethe


Etichete Atracţii europeneturismEuropaGermaniaWeimarJohann Wolfgang Goethe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live