Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Doina Creţu

4 Iunie 2017
Vizualizari: 6515
Comentează add

Într-un sat din Anglia, în conacul lui Rudyard Kipling, răsfoim „Cartea junglei”.

Atracţii europene: Acasă la Rudyard Kipling Atracţii europene: Acasă la Rudyard Kipling - Conține audio

doina-cretu

Conacul lui Rudyard Kipling. Sursa: pinterest.com

În comitetul Sussex din Sudul Angliei, pe drumurile de ţară invadate de vegetaţie, în satul Burwash, descoperi un conac în stil iacobin cu faţada de gresie şi acoperiş înalt. Aici a trăit câteva decenii scriitorul Rudyard Kipling, faimosul autor atît de iubit de generaţii de copii pentru „Cartea junglei”.

Casa este astăzi muzeu şi aparţine Fondului naţional de conservare a monumentelor istorice.

Kipling a cumpărat domeniul numit Betman’s în 1902 şi locuia deja acolo când i s-a decernat premiul Nobel pentru literatură. Conacul a fost iubire la prima vedere.

Bătrâna casă construită în 1634 de un fierar era exact ce-şi dorea: un loc liniştit unde să-şi crească copiii. A locuit, de altfel, la Batman’s până la sfîrşitul vieţii sale, în 1936, iar clădirea a rămas în bună parte aşa cum a lăsat-o el.

Când păşeşti în salonul de la intrare te întâmpină muzica hârşâită a unui Gramofon cu cilindru, marca Edison. O melodie Regtime te transpune în epocă şi ţi-l poţi imagina pe scriitor, dincolo de uşa întredeschisă, la maşina de scris din birou, printre cărţile din bibliotecă, într-o conversaţie animată cu prietenii în faţa şemineului sau aruncând în coşul de sub masa de scris încă un ghemotoc de hârtie, semn că muza inspiraţiei nu a şi-a făcut deplin datoria.

Camerele de la etaj sunt mobilate confortabil iar legăturile lui Kipling cu Orientul sunt punctate de covoare şi nimicuri risipite prin toată casă. Pe lângă bogăţia de obiecte personale veţi descoperi manuscrise, fotografii şi docomente despre viaţa şi opera sa. Între ele, şi ilustraţiile originale la „Cartea Junglei”. 

Audio: Acasă la Rudyard Kipling


Etichete Atracţii europeneturismEuropaAngliaRudyard KiplingCartea JungleiBurwashSussex

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live