Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Doina Creţu

4 Iunie 2017
Vizualizari: 5190
Comentează add

O călătorie în viitor, aşa aş defini întâlnirea cu metropola chineză Hong-Kong.

Atracţii asiatice: Hong Kong Atracţii asiatice: Hong Kong - Conține audio

doina-cretu

Hong Kong. Sursa: lonelyplanet.com

O călătorie în viitor, aşa aş defini întâlnirea cu metropola chineză Hong-Kong, unul dintre cele mai mari porturi din lume, centru comercial şi financiar de prim rang, în care respiră zi de zi cam 6 milioane de suflete. De ce o călătorie in viitor?!

În primul rând arhitectura te face să o simţi. Verticala care schimbă perspectiva. Îţi ridici ochii şi dai capul mult pe spate ca să zăreşti cerul printre zgârie norii plăsmuiţi în unghiuri imprevizibile, foarte departe de ideea de bloc înalt de pe la noi.

Oraşul acesta este plin de tineri. Oamenii în vârstă practic nu sunt vizibili. Se pierd în marea de tinereţe care umple străzile, dar în şuvoiul uman nimeni nu te împinge şi nu-şi manifestă neplăcut nerăbdarea. Din ce se naşte acest comportament? Poate din mixtura de civilizaţii britanică şi chineză.

Hong-Kong-ul a fost concesionat timp de aproape un secol Marii Britanii. Din amestecul de cultură orientală şi occidentală se compune viaţa trepidantă a acestui oraş. Bussinesul stă în zgârie norii Asiei, din portul Victoria. Pe Avenue of Stars, un Hollywood al Estului, domină statuia în mărime naturală a lui Bruce Lee, starul filmelor de acţiune Kung-fu.

Un dute-vino ameţitor este în districtul Mong Kok, zona de cumpărături, descrisă drept unul dintre cele mai aglomerate locuri din lume. Serenitatea ţi se aşează în suflet în liniştea unui templu budist din grădinia Nan Lian, amintindu-ţi că toată zbaterea omenească e suflare de vînt.

Acestea sunt pete de culoare din străvechea Chină. În rest, Hong-Kongul este un oraş avangardist şi o călătorie acolo înseamnă, de fapt, o incursiune în viitor. 

Audio: Hong Kong


Etichete Atracţii europeneturismAsiaChina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live