Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Atenuarea impactului restructurărilor asupra forţei de muncă

În contextul economic actual, Comisia Europeană a propus un cadru de bune practici care să atenueze impactul restructurărilor asupra forţei de muncă.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 14 Decembrie 2013, 11:24

Comisia Europeană a prezentat, vineri, un cadru de bune practici care să atenueze impactul restructurărilor asupra forţei de muncă.

Potrivit statisticilor oficiale, în al treilea trimestru al anului în curs, în Uniunea Europeană au existat 250 de operaţiuni de restructurare a unor companii.

În urma acestora, peste 57.000 de persoane şi-au pierdut locurile de muncă.

În acelaşi timp, s-au creat aproape 28.000 de joburi, cu 4.000 mai puţine decât în aceaaşi perioadă a anului 2007.

În acest context, Comisia Europeană a decis să se adreseze companiilor, muncitorilor, sindicatelor şi administraţiei publice în ideea de a facilita procesul de restructurare pentru toate părţile.

Audio: Cadru de bune practici care să atenueze impactul restructurărilor asupra forţei de muncă.

Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, Laszlo Andor a ţinut să precizeze că “în contextul actualei crize economice, este mai necesar ca niciodată să ne asigurăm că restructurarea companiilor este administrată într-un mod responsabil pentru a minimiza costul social.”

De aceea, Laszlo Andor a făcut apel la părţile implicate să lucreze împreună în baza acestui cadru de calitate pentru a anticipa mai bine viitoarele nevoi de muncă şi calificare şi pentru a ajuta muncitorii să revină atunci când concedierile sunt inevitabile.

Potrivit unui comunicat publicat la Bruxelles, liniile directoare propuse sunt bazate pe experienţa companiilor şi a muncitorilor şi acoperă atât acţiuni de anticipare a restructurării, cât şi de gestionare a proceselor de restructurare.

Printre măsurile propuse sunt monitorizarea strategică, pe termen lung, a evoluţiilor de piaţă, actualizarea permanentă a unei hărţi cu joburile şi calificările necesare, dar şi acţiuni destinate angajărilor individuale, precum trainingul, consilierea pentru alegerea unei cariere şi asistenţa pentru a facilita tranziţia profesională.

De asemenea, se propune implicarea unor actori externi într-un stadiu timpuriu, precum autorităţi publice, universităţi şi centre de training şi utilizarea deplină a fondurilor structurale, precum Fondul Social European şi Fondul European de Ajustare la Globalizare în regiunile cu probleme, pentru a promova crearea de locuri de muncă.

Comisia Europeană va monitoriza aplicarea cadrului de calitate şi va prezenta un raport până în 2016 privind necesitatea unor noi acţiuni în domeniu, inclusiv o posibilă propunere legislativă.