Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE - continuare Joi, 22 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

24 Aprilie 2014
Vizualizari: 1317
Comentează add

Majoritatea cursurilor de ape din sudul ţării înregistrează în continuare creşteri de debit şi de nivel, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Atenţionări meteo şi hidro pentru sudul României

mihaela-enache

Foto: Arhivă

Mare parte din jumătatea de sud a României este sub atenţionări meteorologice şi hidrologice.

ANM a instituit cod galben de ploi în cantităţi însemnate ce vor cădea până spre miezul nopţii în Caraş Severin, Hunedoara şi Mehedinţi - Gorj, Vâlcea şi Dolj - Argeş, Dâmboviţa, Prahova - Buzău şi Vrancea.

Majoritatea cursurilor de ape din sudul ţării înregistrează în continuare creşteri de debit şi de nivel, cu depăşiri ale cotelor de atenţie şi de inundaţie.

Vizate sunt şi zonele afectate deja de inundaţii încă de la sfârşitul săptămânii trecute.

În Teleorman, unde apele crescute au creat cele mai multe probleme şi efectele încă nu au fost înlăturate, autorităţile rămân în stare de alertă - transmite corespondentul RRA Dana Onel.

Încă de noaptea trecută, pompierii acţionează în satul Beiu din comuna Ştorobăneasa pentru realizarea unui dig pe o lungime de 400 de metri, format din saci umpluţi cu nisip.

Ei sunt ajutaţi şi de voluntari din rândul localnicilor.

Acelaşi gen de lucrări se fac şi în punctele critice în comunele Vârtoape şi Călineşti.

Se acionează acolo pentru supraînălţarea malului drept al râului Câinelui, tot cu saci umpluţi cu nisip.

1.800 de fântâni din Teleorman nu mai pot fi folosite

Reprezentanţii sistemului de gospodărirea apelor Teleorman monitorizează evoluţia nivelurilor şi a debitelor de apă, iar specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică sunt pe teren, pentru a evalua sitauaţia surselor de apă şi a populaţiei din categoriile cu risc: bătrâni, bolnavi cronici sau copii.

În cele 16 localităţi inundate în Teleorman, apa din peste 1.800 de fântâni nu mai poate fi folosită.

Inspectorii de sănătate publică dau asigurări că sunt pregătiţi pentru o eventuală intervenţie - a declarat pentru Radio România Actualităţi directorul executiv, doctor Mioara Comana.

"Avem şi un sistem informatic pe care l-am pus la punct cu toţi medicii de familie din zona inundată, deci, practic, la momentul acesta nu am făcut decât să mergem din curte în curte să-i informăm şi să le punem în vedere că în momentul în care se retrag apele, acţionăm pentru dezinfecţia fântânilor. Avem doze de vaccin pentru tot în rezerva antiepidermică, la Teleorman, avem cantităţi uriaşe de dezinfectante, /.../ pentru dezinfecţia fântânilor. I-am informat asupra riscului şi au înţeles cu toţii.

"Am dat şi comunicate, dar vă daţi seama că la ţară nu ajung comunicatele şi era necesar ca specialiştii să se deplaseze. Efectiv, din casă în casă s-au deplasat. Sunt chiar la punctul zero, dacă vreţi, la Tătărăştii de Sus, acum, unde se spune că râul Teleorman urmează să vină din amonte foarte mărit şi să provoce din nou inundaţii" a spus Mioara Comana.

Risc de apariţie a bolilor în zonele afectate

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Teleorman, Mioara Comana, atrage atenţia în mod deosebit atenţia asupra riscurilor pentru populaţie, în oricare din zonele inundate.

"Risc de hepatită A, risc de febră tifoidă, risc de dizenterie la copii, chiar şi la adulţi. Procedura este următoarea: se extrage apa din fântână, se pun pastile pe metrul cub de apă, se lasă fântâna acoperită 24 de ore, se extrage din nou apa, după care facem probe de apă, le băgăm în laborator, le analizăm. Dacă este potabilă le permitem să o consume, dacă nu, se continuă cu a doua dezinfecţie, numai în momentul în care se retrag apele.

"La momentul acesta, încă suntem în situaţia în care mergem prin apă, fântâni neacoperite. Mai există şi un alt risc, care nu are legătură cu apa. În timpul inundaţiilor, eu ştiu, oamenii se pot tăia, se pot înţepa. Atunci trebuie să-i vaccinezi cu vaccin antitetanos" a precizat Mioara Comana.

Reprezentanţii Guvernului au făcut încă de ieri apel către locuitorii din zonele de risc să nu se aventureze pe cursurile apelor, iar autorităţilor locale le-au cerut să fie în alertă şi să meargă acolo unde oamenii au nevoie de ajutor.

Prefecţilor din judeţele vizate de atenţionări le-au fost solicitate planuri de acţiune pentru zonele pe care le consideră critice, pentru a preveni efectele revărsării apelor.

Pompieri, jandarmi şi voluntari ridică diguri de apărare

Corespondenţii RRA Laura Stoican, Ana Maria Cârstea, Emil Talianu şi Mihai Bădescu transmit că în mai multe localităţi din Olt, Vâlcea, Giurgiu sau Mehedinţi, echipaje de pompieri şi jandarmi, sprijiniţi de voluntari din rândul localnicilor, ridică diguri de apărare, sub coodonarea angajaţilor de la Serviciul de Gospodărire a Apelor.

Cele mai multe dintre lucrări au început încă de dimineaţă şi se desfăşoară în paralel cu cele pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor de zilele trecute.

Aşa se întâmplă în Olt, unde au fost inundate sute de gospodării şi locuinţe din mai multe localităţi.

În comunele Icoana, Schitu şi Şerbăneşti, echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă intervin cu motopompe pentru a scoate apa din curţi, grădini, de pe domeniul public şi din fântâni, pentru a putea fi igienizate.

În acelaşi timp, sunt monitorizate cursurile de apă, pentru a se putea interveni rapid, în cazul în care apare pericolul altor inundaţii.

În Dolj sunt pregătiţi peste 1.500 de saci cu nisip pentru ridicarea unor diguri în cazul depăşirii cotelor.

Este vizat râul Jiu, dar şi pârâul Teslui sau pârâul Raznic, pe care s-a produs în urmă cu puţin timp o viitură, în zona localităţii Greceşti.

Şi acolo a fost construit un dig pentru protejarea a doua gospodării, dar, potrivit Administraţiei Bazinale Ape "Jiu", încă nu se semnalează depăşiri de cote.

Se construiesc diguri de apărare pe Neajlov

Râul Neajlov este din nou printre cursurile de ape cu atenţionare hidrologică, astfel că în Giurgiu se construiesc deja diguri de apărare pe raza comunelor Vânătorii Mici şi Crevedia, acolo unde malurile sunt mai joase, iar în vecinătate se află locuinţe - este vorba de câteva sute de metri.

În Mehedinţi, cursul superior al Motrului şi afluentul său Coşuştea sunt sub cod portocaliu hidrologic, dar deocamdată nivelurile rămân şi acolo scăzute.

Un singur podeţ din judeţ a fost afectat de ape, însă cele zece locuinţe din apropiere nu sunt izolate.

De la ora 10:00 este activată Grupa operativă judeţeană, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, care monitorizează situaţia, transmit corespondenţii Radio România Actualităţi.


Etichete inundaţiirâuriANMmeteohidroploaieapăatenţionarecod galbendiguridebitdezinfectareMioara ComanabolihepatităigienizareISU

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live