Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

22 Iunie 2021
Vizualizari: 157
Comentează add

Meteorologii au emis, astăzi, mai multe atenționări cu cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică și de caniculă.

Atenţionări meteo cod galben şi portocaliu

radiojurnal

  Foto: Arhiva/ Maria Măndiță

Caniculă în vestul țării, apoi în toate regiunile, dar și ploi torențiale și vijelii la munte și în jumătatea de est.
 
Meteorologii au emis, astăzi, mai multe atenționări cu cod galben și portocaliu de instabilitate atmosferică, dar, în premieră pentru această vară, și de arșiță.
 
Un prim cod de temperaturi foarte ridicate este în vigoare, de o oră, în județele Caraș Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, în timp ce la munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia şi sud-vestul Transilvaniei va ploua torențial. Județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui sunt, până diseară la ora 22:00, sub cod portocaliu de ploi abundente și vijelii. De mâine, până vineri inclusiv, valuri de căldură vor cuprinde toată țara.
 
Temperaturile maxime vor fi cuprinse, ziua, între 33 și 37 de grade, chiar 39 în vest, iar nopțile vor fi tropicale, disconfortul termic fiind ridicat. Din ce motiv aflăm de la Adrian Boariu, de la Administrația Națională de Meteorologie.
 
Adrian Boariu: În următoarele zile, deasupra ţării noastre, va avansa o masă de aer foarte cald, care inițial a pătruns deasupra centrului şi sudului Europei.
 
În același timp, această masă de aer foarte cald va fi și foarte bogată în vapori de apă, mai ales că în ultima perioadă, în sudul, centrul și estul țării, au fost ploi abundente.
 
Pe deoparte, umezeala din straturile joase ale atmosferei va favoriza instabilizarea aerului, și astfel se vor crea condiții favorabile pentru apariția averselor, descărcărilor electrice, intensificărilor de scurtă durată ale vântului cu aspect de vijelie și căderilor de grindină.
 
În același timp, masa de aer fiind foarte caldă, temperaturile vor crește din ce în ce mai mult de la o zi la alta, iar faptul că este în același timp și foarte cald și foarte multă umezeală va face ca disconfortul termic să fie foarte accentuat.
 
La București, vremea va fi din ce în ce mai caldă de la o zi la alta, după mijlocul săptămânii va deveni caniculară, astfel că temperaturile maxime vor ajunge până la 35-36 de grade.
 
În cursul după-amiezelor și aici vor mai fi condiții de averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. 
 

Etichete atentionari meteocod galbencod portocaliuvremeameteo(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live