Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL * Meteo * Sport Luni, 18 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

28 Martie 2018
Vizualizari: 2048
Comentează add

Destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic.

Atenţie la accesarea conturilor de online banking !

florin-lepadatu

 

Miercuri dimineaţă, procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Vâlcea, Cluj,Bihor, Constanţa, Giurgiu şi Buzău în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de  fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

De asemenea, concomitent, în Italia, sunt efectuate 20 percheziţii la adresele membrilor grupului.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că  în perioada 2015 - 2018 pe teritoriul Italiei şi a României a acţionat un grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

Grupul infracţional organizat a fost constituit de către doi cetăţeni italieni care au coordonat mai multe celule alcătuite din aproximativ 50 de membri şi au acţionat concomitent în România şi în Italia, fiecare având roluri bine determinate.

Un rol marcant în cadrul grupului (palierul II) l-au avut trei cetăţeni români a căror activitate infracţională a constat în clonarea unor site-uri web ale unor bănci şi instituţii financiare, în vederea obţinerii datelor de identificare ale cardurilor bancare precum şi ale datelor de acces la conturile de online banking ale persoanelor vătămate.

După accesarea conturilor de online banking prin utilizarea datelor astfel obţinute, membrii grupului au transferat/virat  sumele de bani în conturile altor membrii ai grupului, ce aveau ataşate carduri bancare preplătite (prepaid).

În fapt, suspecţii obţineau în mod neautorizat datele de contact ale victimelor iar ulterior le trimiteau mesaje email, aparent din partea reprezentanţilor băncilor, prin care le solicitau datele confidenţiale, sub pretextul că le sunt necesare pentru  remedierea unor probleme de securitate ale contului bancar.

Totodată, victimele erau îndrumate să acceseze un link din cuprinsul e-mailului, pentru remediere; acesta reprezenta o adresă de web, care conţinea o clonă a paginii de internet a băncii.

În urma accesării link-ului, victimele erau redirecţionate pe pagina web falsificată, în care introduceau datele de identificare ale cardului bancar precum şi datele de acces la contul de online banking.

Aceste date erau colectate de către membrii grupării, care ulterior controlau sumele de bani din conturi.

Ulterior, sumele de bani erau retrase în numerar de la ATM-uri din Italia şi din România direct de pe cardurile preplătite, de către titularul contului ataşat cardului, în schimbul unui comision.

Restul sumei de bani era fie încărcat pe alte carduri preplătite, care erau utilizate la retrageri în Italia şi în România, fie era transferat prin serviciile de transfer monetar rapid în România, unde acestea erau ridicate de către mai multe persoane de cetăţenie română.

În urma activităţii infracţionale, au fost compromise conturile a aproximativ 200 de victime, valoarea totală a prejudiciului cauzat fiind de aproximativ 1.000.000 de euro, se arată într-un comunicat DIICOT.

 

Etichete CardbancăATM

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live