Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Atentatul de la Moscova: Filmul zilei

UPDATE: Dispozitiv exploziv amplasat pe şine, descoperit de poliţiştii care inspectau o cale ferată la 180 de kilometri de Moscova , a anunţat o purtătoare de cuvânt a poliţiei transporturilor feroviare, citată de RIA Novosti.

Atentatul de la Moscova: Filmul zilei
Echipe de salvatori intervin la staţiile de metrou din Moscova. Foto: AFP.

Articol de Sorin Solomon, 29 Martie 2010, 09:17

Ora 15.15: Securitatea de la metroul din New-York a fost sporită după atentatele de la Moscova, soldate cu cel puţin 37 de morţi, anuntă poliţia metropolitană, citată de AFP.

Ora 15.05: Şeful Misiunii permanente a Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a făcut apel la mass-media să nu utilizeze termenul "shahid"(martir) faţă de executantele dublului atentat din metroul din Moscova, relatează ITAR-TASS.

Ora 14.54: Preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov, a condamnat atentatele comise la metroul din Moscova şi cere eradicarea terorismului, relatează agenţia RIA Novosti.

Ora 14.45: Preşedintele SUA, Barack Obama, Uniunea Europeană şi NATO condamnă atentatele de la metroul din Moscova.

Ora 14.36: Moscoviţii se află în stare de şoc în urma atentatelor comise la metrou, iar zgomotul produs de sirene şi de elicopterele de intervenţie care se îndreaptă spre centrul oraşului amplifică acest sentiment, relatează AFP.

Ora 14.25: Reuniunea de urgenţă convocată de preşedintele rus, Dmitri Medvedev, în urma celor două atentate comise în două staţii de metrou din Moscova, a început cu un minut de reculegere, relatează RIA Novosti.

Ora 14.15: Autorităţile ruse au dispus consolidarea securităţii pe aeroporturile şi în gările din Moscova, după atentatele comise la metrou, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, citat de AFP.

Ora 14.03: Cel puţin 37 de persoane au fost ucise şi alte 65 rănite în cele două explozii produse la metroul din Moscova, a anunţat ministrul rus pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, citat de Interfax.

Ora 13. 49: "Teroriştii" aflaţi la originea atentatelor de la metroul din Moscova, vor fi "nimiciţi", a declarat premierul rus, Vladimir Putin, citat de AFP.

Ora 13.45: O a treia "centură de shahid", împănată cu explozibil, a fost descoperită într-un vagon al trenului oprit în staţia "Park Kulturî", potrivit reprezentantului oficial al Comisiei de anchetă de pe lângă Procuratura Rusiei, Vladimir Markin, informează Life News.

Ora 13.33: Ministrul afacerilor externe, Teodor Baconski, a condamnat atacurile teroriste de la Moscova şi şi-a exprimat speranţa că vinovaţii vor fi prinşi şi condamnaţi cât mai repede de autorităţile din Federaţia Rusă.

"Se demonstrează o dată în plus natura globală a fenomenului terorist şi implicit obligaţia tuturor statelor de a coopera în contracararea acestui fenomen. Bineînţeles că în relaţia româno-rusă subiectul luptei comune împotriva terorismului şi a extremismului, religios sau nu, figurează pe agendă.

Vom căuta pornind de la aceste evenimente tragice să îmbunătăţim cadrul juridic bilateral şi să găsim toate modalităţile prin care serviciile însărcinate cu lupta împotriva terorismului să conlucreze mult mai îndeaproape", a declarat, la emisiunea "Clipa în direct" de la Radio România Actualităţi, ministrul român de externe, Theodor Bakonski.

"Serviciile secrete ruse nu trebuie blamate în cazul atentatelor de la metroul din Moscova" a declarat la emisiunea "Clipa în direct" de la Radio România Actualităţi, generalul Sergiu Medar, fost consilier prezidenţial pentru apărare şi securitate naţională, care a coordonat Comunitatea Naţională de Informaţii în perioada 2005-2007.

Ora 13.25: Marţi va fi declarată zi de doliu pentru victimele actelor teroriste de la metroul din capitala rusă, a anunţat secretarul de presă al primarului Moscovei, Serghei Ţoi, informează Interfax.

Ora 13.15: Lupta împotriva terorismului va continua "până la capăt" în Rusia, a declarat preşedintele Dmitri Medvedev, care a ordonat întărirea măsurilor de securitate în sistemele de transport din întreaga ţară, transmite AFP.

Ora 13.09: Circulaţia metroului, întreruptă în urma unor explozii în două staţii din centrul capitalei ruse, va fi reluată în maxim trei ore şi jumătate, a anunţat prim-viceprimarul Moscovei, Piotr Biriukov, citat de RIA Novosti.

Ora 12.52: Atentatele de la Moscova ar putea reprezenta răspunsul unor militanţi din Caucazul de Nord la operaţiuni recente ale poliţiei ruse împotriva unor lideri ai acestora, a declarat prim-vicepreşedintele Consiliului Federaţiei, Aleksandr Torşin, citat de Interfax.

Ora 12.35: Comitetul de anchetă de pe lângă Procuratura Federaţiei Ruse informează că au fost descoperite fragmente din corpul femeii despre care se crede că ar fi fost terorista sinucigaşă.

Ora 12.22: Traficul din centrul Moscovei este paralizat, autorităţile au apelat la elicoptere pentru a evacua răniţii, taximetriştii din centrul Moscovei au triplat preţurile.

Ora 12.02: Atentatele teroriste din metrou sunt "o provocare neruşinată şi brutală la adresa întregii Rusii multietnice", consideră preşedintele Camerei superioară a parlamentului rus, Serghei Mironov, informează Itar-Tass.

Ora 11.49: Ambasada Republicii Moldova la Moscova nu are informaţii dacă printre victimele celor două explozii din această dimineaţă, sunt şi cetăţeni moldoveni, informează corespondentul România Actualităţi la Chişinău, Mario Balint.

Ora 11.41: Aproximativ 400 de persoane şi 180 de vehicule şi alte echipamente participă la operaţiunile de salvare, după exploziile produse în două staţii de metrou din centrul Moscovei, relatează Interfax.

Ora 11.30: Preşedintele Dmitri Medvedev şi premierul rus Vladimir Putin primesc permanent informaţii de la forţele de ordine şi serviciile speciale privind operaţiunile de intervenţie în urma celor două explozii produse la metroul din Moscova.

Ora 11.22: Zeci de locuitori ai Moscovei şi turişti s-au prezentat la spitale în stare de şoc sau cu atacuri cardiace după cele două explozii de la metrou, afirmă surse medicale citate de RIA Novosti.

Ora 11.10: Ministerul român al Afacerilor Externe a anunţat că potrivit informaţiilor existente până în prezent nu există cetăţeni români printre victimele atentatelor produse la Moscova.

Ora 10.51: Un site de internet asociat separatiştilor ceceni a revendicat atentatele comise la metroul din Moscova, relatează CNN.

Ora 10.32: Mai mulţi poliţişti însoţiţi de câini dresaţi au început căutarea de explozibil în toate staţiile din metroul moscovit.

Ora 10.21:Experţii ruşi studiază înregistrările camerelor de supraveghere de la metroul din Moscova, care au capturat imagini cu exploziile produse în această dimineaţa.

Ora 10.15: Procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, a preluat personal controlul investigaţiei de la metroul din Moscova.

Ora 9.52: Vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate din cadrul Dumei, Mihail Grişankov, a avertizat că posibilul atac terorist de la metroul moscovit riscă să destabilizeze Rusia, potrivit publicaţiei Vocea Rusiei.

Exploziile au ca scop destabilizarea situaţiei din Rusia, care, în prezent, se confruntă cu o ameninţare teroristă de război, a declarat Grişankov citat de postul de radio.

"Este absolut clar că cei care se află în spatele exploziilor sunt finanţaţi de organizaţii teroriste internaţionale", a adăugat acesta.

El a făcut apel la serviciile speciale ruseşti să creeze mecanisme mai eficiente de luptă împotriva terorismului.

Ora 9.37:Atentatele sinucigaşe de la metroul din Moscova au fost comise de femei, a declarat primarul capitalei ruse, citat de AFP.

Ora 9.11: Procurorul Moscovei, Iuri Semin, a declarat că pentru producerea exploziilor s-au folosit două kilograme de trotil, anunţă RIA Novosti.

Autorităţile ruse au deschis o anchetă pentru "terorism" după exploziile în două staţii de metrou din Rusia, soldate cu moartea a cel puţin 34 de persoane şi rănirea altor 27, relatează AFP.

Exploziile produse la metroul din Moscova sunt atentate sinucigaşe, a declarat procurorul Moscovei Iuri Siomine, citat de AFP.

Ora 8.38: Are loc o a doua explozie la staţia Park Kultury, bilanţul victimelor este de 12 persoane.

Ora 7.56 (ora 6.56, ora României): La staţia de metrou Lubyanka a metroului din Moscova are loc o explozie care ucide 25 de oameni.

Video: Salvatorii încearcă să ajute victimele exploziei (preluare RT.COM)

Atacul din Rusia, revendicat de o grupare islamistă
În lume 02 Decembrie 2009, 12:52

Atacul din Rusia, revendicat de o grupare islamistă

În Rusia a avut loc un atentat cu bombă asupra unui tren expres.

Atacul din Rusia, revendicat de o grupare islamistă
Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului
În lume 24 Aprilie 2024, 18:55

Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat că a lansat miercuri lovituri de artilerie și lovituri aeriene împotriva a aproximativ 40 de...

Armata israeliană a lansat lovituri împotriva unor ţinte în sudul Libanului
Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice
În lume 24 Aprilie 2024, 18:48

Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice

Parlamentul European a adoptat astăzi, în ultima sa sesiune plenară din acest mandat legislativ, primele norme comunitare...

Primele norme comunitare privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice
România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar
În lume 24 Aprilie 2024, 18:44

România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar

România captează atenţia la Conferinţa Anuală a Direcţiei Generale pentru Reformă din cadrul Comisiei Europene, care se...

România a primit asistență europeană și a creat un instrument pentru a reduce abandonul școlar
Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa
În lume 24 Aprilie 2024, 18:39

Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa

De când a început anul 2024 foarte mulţi analişti se întreabă dacă orașul Odessa va putea fi cucerit, așa cum a spus de...

Cel puţin 7 persoane au fost rănite astăzi în urma unui nou atac cu rachete al Rusiei în regiunile Harkiv şi Odessa
Ultima zi a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud
În lume 24 Aprilie 2024, 18:27

Ultima zi a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud

România este foarte interesată să lucreze cu parteneri internaționali în dezvoltarea și implementarea tehnologiei...

Ultima zi a vizitei preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud
Parlamentul European a marcat 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE
În lume 24 Aprilie 2024, 17:06

Parlamentul European a marcat 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE

România şi Bulgaria nu auvintrat în UE în 2004, dar au primit foi de parcurs pentru integrarea care avea să urmeze în 2007.

Parlamentul European a marcat 20 de ani de la cea mai mare extindere a UE
Rusia va trebui să extindă așa-numita "zonă tampon", dacă Kievul primeşte de la SUA sisteme avansate de rachete
În lume 24 Aprilie 2024, 15:09

Rusia va trebui să extindă așa-numita "zonă tampon", dacă Kievul primeşte de la SUA sisteme avansate de rachete

Rusia va trebui să împingă forţele ucrainene mai departe şi să extindă ceea ce consideră a fi o "zonă tampon", dacă Kievul...

Rusia va trebui să extindă așa-numita "zonă tampon", dacă Kievul primeşte de la SUA sisteme avansate de rachete