Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 20 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

28 Mai 2010
Vizualizari: 1389
Comentează add

Potrivit autorităţilor, un posibil sabotaj al maoiştilor a cauzat moartea a 65 de persoane prin deraierea unui tren în estul Indiei.

Atentat împotriva unui tren cu pasageri în India

razvan-stancu

  Echipele de salvare scot trupul unui pasager dintr-un vagon al trenului deraiat de rebelii maoişti în estul Indiei. Foto: Reuters.

Cel puţin 65 persoane au murit, când două trenuri s-au ciocnit în estul Indiei, după ce unul dintre ele a fost deraiat printr-un "act de sabotaj maoist", cum l-au denumit oficialii indieni, informează BBC.

 

Accidentul s-a produs la ora locală 01.30 (23.00 ora României) în districtul West Midnapore, un bastion maoist situat la circa 135 de kilometri vest de Calcutta, capitala Bengalului Occidental.

 

Trenul circula pe ruta Calcutta-Mumbai şi era plin cu pasageri care dormeau.

 

Garnitura a deraiat şi a lovit un tren de marfă.

 

Cel puţin 200 de persoane au fost rănite, iar probabilitatea ca numărul lor să crească este mare, odată cu desfăşurarea operaţiunilor de descarcerare.

 

Şeful poliţiei din zonă a declarat că o porţiune din şine a fost tăiată şi a atribuit responsabilitatea acestui act rebelilor maoişti.

 

"Am recuperat două manifeste provenite de la miliţia maoistă locală la locul accidentului", a spus şeful poliţiei din Bengalul de Vest, Bhupinder Singh.

 

"Aceştia au susţinut responsabilitatea pentru incidentul în acele manifeste", a mai afirmat acesta.

 

În rapoartele preliminare ale poliţiei se constată că trenul de pasageri a fost deraiat de o explozie.

 

Val de violenţe maoiste

 

Guvernul indian se confruntă cu un val de violenţă al rebelilor maoişti, cea mai gravă având loc în aprilie când 76 de luptători ai trupelor paramilitare au fost prinşi în ambuscadă şi ucişi de către trupele de gherilă.

 

În ultimele luni rebelii maoişti si-au intesificat acţiunile prin atacarea poliţiei, a clădirilor guvernamentale şi a infrastructurii cum ar fi staţiile de cale ferată, ca un răspuns la acţiunile guvernului indian de ai alunga din bazele lor din junglă.

 

La începutul acestei luni rebelii maoişti au aruncat în aer un autobuz în satul Chhattisgarh, ucigând 35 de oameni.

 

Premierul indian Manmohan Singh a declarat că rebeliunea maoistă reprezintă principala ameninţare la adresa securităţii interne a ţării. 

 

Maioştii susţin lupta pentru "apărarea ţăranilor fără pământ" şi a minorităţilor locale, după cum afirmă liderii lor.

 

Rebelii maoişti au pornit acţiunile de protest în anul 1967 printr-o revoltă a ţăranilor, înarmaţi cu arcuri şi săgeţi, ajungând în zilele noastre sa fie dotaţi cu arme automate, lansatoare de rachete, mine şi explozibili.

 

Sunt în număr de aproximativ 20.000 de combatanţi, care, potrivit oficialilor indieni, au ca scop răsturnarea guvernului până în anul 2050.

 

Mişcarea rebelilor maoişti acoperă în prezent o treime din statul indian, activând în zonele rurale în 20 din cele 28 de state ale Indiei.


Etichete Indiasabotajrebeli maoiştitren

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live