Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MULTI-KULTI Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

15 Ianuarie 2022
Vizualizari: 572
Comentează add

Prof.univ. Iulian Chifu, consilier de stat al premierului României, a vorbit despre pericolele cibernetice și ramificațiiile lor multiple.

Atacurile cibernetice - o provocare mondială Atacurile cibernetice  - o provocare mondială  - Conține video

luminita-voinea

Securitatea cibernetică este unul  dintre cele mai importante domenii de urmărit în anul 2022, în special în contextul pandemiei de Covid-19, afirmă prof. univ. Iulian Chifu, consilier de stat pe relații internaționale, securitate și afaceri strategice al premierului României.

“Dimensiunea cibernetică devine din ce în ce mai importantă cu cât mare parte din populație, și pe fond de pandemie, dar și pe zona de digitalizare și dezvoltare a unor tehnologii mult mai eficiente pentru viața noastră, se mută și în spațiul virtual.”

Prof. univ. Iulian Chifu, consilier de stat pe relații internaționale, securitate și afaceri strategice al premierului Românie, fost președinte al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning a fost invitatul ediției din 10-11 ianuarie al emisiunii “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

Digitalizarea și Green Deal-ul sunt direcții care se vor dezvolta în perioada următoare, susține Iulian Chifu, mai ales că acestea sunt prioritare și în  Planul Național de Redresare și Reziliență.

Chifu consideră că măsurile luate pentru implementarea PNRR vor permite absorbția fondurilor europene, construcția de infrastructură, precum și tranziția convenită de Uniunea Europeană la nivelul structurilor sale de decizie, începând cu Consiliul European.

Pericolele cibernetice au multiple ramificații

Prof. univ. Iulian Chifu menționează trei tipuri de amenințări cibernetice: ”În afară de componenta de infracționalitate cibernetică a hacking-ului în scopul obținerii de bani, vorbim și despre o componentă mult mai insidioasă și care duce la dezinformare și fake news. Cea de-a treia categorie este cea de high-security, de spionaj, extragere de date, manevrare și spargere a unor capacități de natură cibernetică.”

Asemenea tehnici, desigur, sub protecția anonimatului au fost utilizate în ultimii ani și de actori statali.

Atacurile cibernetice – o problemă a zilelor noastre

Odată cu dezvoltarea tehnologiei, apar instrumente complexe care să pună în pericol formațiunile statale.

“Apărarea digitală este mână în mână cu digitalizarea!”,  afirmă Iulian Chifu.

Problema unor posibile atacuri cibernetice poate părea publicului larg o chestiune îndepărtată, de viitor. Realitatea este că aceste evenimente au deja loc: “Mă întrebați despre efectele asupra unui tip de servicii oferite populației, infrastructură critică. Nu e o chestiune de viitor – pentru că s-a întâmplat deja” spune acesta, amintind despre atacurile cibernetice din Estonia sau Ucraina.

Efectele la nivelul societății sunt majore, pentru că este vorba despre atacuri și blocaje de infrastructură, costuri enorme și repercusiuni care pot duce chiar la pierderi de vieți omenești.

Deși capacitatea de apărare a autorităților a ajuns la cote înalte, invitatul subliniază că “întotdeauna apărătorul vine după atacant. Pe de altă parte, apărătorul trebuie să reușească de fiecare dată să evite un atac, pe când atacantului îi trebuie o singură dată să reușească pentru a aduce prejudicii enorme.

România are structuri pentru gestionarea securității cibernetice și rezilienței

În ciuda intensificării atacurilor cibernetice, prof. univ.  Iulian Chifu consideră că România are două victorii importante în acest domeniu: găzduirea la București a două structuri importante de profil: Centrul Euroatlantic pentru Reziliență, precum și un nou centru format la nivel european, Centrul European pe Securitate Cibernetică.

“Centrul Euroatlantic pentru Reziliență este un câștig. Centrul de excelență în domeniul acesta al rezilienței este un câștig pentru România, sperăm să-l vedem operațional. (...) Nu trebuie uitat că el se combină în mod armonios cu celălalt centru, de data aceasta la nivel european, de apărare cibernetică, pe care România a reușit să îl câștige la nivelul Uniunii Europene, care este în curs de operaționalizare, de dotare.”

Așadar, România a pus baze solide în dezvoltarea resurselor cibernetice, iar aceste centre permit o dirijare a cercetării în domeniu și asigură un instrumentar care poate veni și din schimbul de bune practici, lecții învățate, și din cercetarea existentă în acest domeniu, care este extrem de importantă.

“Am reușit acest pas, este vorba și de sume importante, care se alocă unor proiecte care se realizează. Cele două – Centrul European pe Securitate Cibernetică și Centrul Euroatlantic pentru Reziliență ar putea să permită României să își dezvolte capacitățile, cercetarea în cele două domenii care sunt de strictă actualitate și extrem de utile în perspectivă, inclusiv aliaților noștri din NATO, partenerului strategic american și partenerilor din Uniunea Europeană”,  menționează Iulian Chifu.

Dezvoltarea resurselor cibernetice – o prioritate

Structurile statale găsesc soluții tehnologice, însă este vorba și de o latură socială: “Reziliența nu se mai referă exclusiv la instituții ale statului specializate care ar avea drept scop să protejeze cetățenii, deja reziliența presupune un atribut al societăților – se vorbește de reziliență societală, care se realizează printr-o colaborare între instituțiile statului, componenta societății civile, dar și cu fiecare dintre cetățeni.”(Iulian Chifu)

Unul dintre atuurile noastre este dezvoltarea structurilor specializate cu ajutorul resursei umane valoroase din România, iar invitatul speră ca aceste organizații să atragă „cele mai importante minți în acest domeniu, deoarece avem și noi o componentă importantă de resursă umană pregătită pe această dimensiune.”

Video: Analiza prof.univ. Iulian Chifu pe larg, în emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, ediția din 10/11 ianuarie 2021:
 

Autori articol: Ruxandra-Maria Cojocariu și  Luminița Voinea
 


Etichete atacuri ciberneticesecuritatepandemiecrizăenergiecreștere economicăconflicteanalizăgeopoliticătensiuniNATOUEsecuritateChinaYemenAfganistan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live