Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihai Udroiu

12 Decembrie 2018
Vizualizari: 958
Comentează add

Atacul armat comis aseară, la Târgul de Crăciun din Strasbourg s-a soldat cu 3 morţi şi 12 răniţi, dintre care 6 grav

Atac sângeros la Târgul de Crăciun de la Strasbourg

mihai-udroiu

 

Up-date ora 5.00: Atacul a perturbat şi activitatea Parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, după ce a fost activat un protocol de urgenţă. Trimisul nostru, Camelia Teodosiu, ne-a spus că aseară, mai mulţi eurodeputaţi au rămas în clădire, pentru că se vota în plen în momentul în care a avut loc atacul. 

Într-o postare pe pagina Parlamentului European, preşedintele instituţiei, Antonio Tajani, a transmis condoleanţe familiilor victimelor şi a spus că terorismul va fi învins. El a precizat că legislativul european "nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale" şi că sesiunea plenară programată pentru perioada 10-13 decembrie va continua.

Up-date ora 4.00: Guvernul francez a crescut starea de alertă de securitate după atacul armat comis aseară la Târgul de Crăciun din Strasbourg, soldat cu 3 morţi şi 12 răniţi, dintre care 6 grav. Astfel vor fi întărite controalele la frontiere, în toate târguri de Crăciun din ţară, dar şi patrulele din programul Santinela. Ministrul de interne francez, Christophe Castaner, a declarat, cu puţin timp în urmă la o conferinţă de presă, că atacatorul, un recidivist de drept comun, nu a fost prins încă. 350 membri ai forţelor de ordine, sprijiniţi de 2 elicoptare, sunt implicaţi în operaţiunea aflată în desfăşurare. Cursurile şcolilor vor fi suspendate astăzi la Strasbourg.

De cealaltă parte a graniţei, la doar câţiva kilometri, poliţiştii germani opresc maşinile care vin din Franţa.

Up-date ora 3.00: Preşedintele francez, Emmanuel Macron, participă la celula interministerială de criză activată aseară la sediul Ministerului de Interne după atacul armat de la la Târgul de Crăciun din Strasbourg, soldat cu cel puţin patru morţi şi 10 răniţi, dintre care câţiva grav. Atacatorul rănit de o patrulă militară a fugit într-un alt cartier şi s-a refugiat într-un magazin unde a fost înconjurat de forţele de ordine. Ministrul de Interne, Christophe Castaner, ajuns la faţa locului, urmeaz să facă în curând noi precizări.

Primarul oraşului Strasbourg, Roland Ries, a anunţat închidererea Târguljui de Crăciun şi anularea tuturor spectacolelor prevăzute. Într-o postare pe Twitter, el a scris că drapelele vor fi coborâte astăzi în bernă în oraş. Pe de altă parte, tot pe Twitter, prefectura a publicat un plan de evacuare în condiţiile în care se pare că sunt sute de presoane blocate în continuare în restaurante şi alte spaţii după atacul armat. Un eurodeputat a declarat pentru canalul francez de ştiri BFMTV că până la 2.000 de persoane ar putea fi blocate în interiorul Parlamentului European. Preşedintele instituţiei, Antonio Tajani, a declarat că legislativul european 'nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale' şi că ssiunea plenară la sediul din Strasbourg programată pentru perioada 10-13 decembrie va continua restul săptămânii. 

Up-date ora 1.00:  Poliţia franceză a confirmat, pentru Reuters, că numărul de morţi în schimbul de focuri, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului Strasbourg, a ajuns la patru, iar câteva persoane sunt în stare gravă. Atacatorul a fost rănit de către o patrulă militară, dar a fugit într-un alt cartier, unde a mai avut loc un schimb de focuri în locul unde a fost înconjurat de forţele de ordine. Este vorba de un recidivist de 29 ani, urmărit în prezent pentru furt. El a scăpat, în cursul dimineţii, înaintea unei percheziţii la domiciliul său, unde poliţia a găsit câteva grenade. Potrivit prefecturii locale, atacatorul era pe o listă cu persoanele ce prezintă un risc pentru siguranţa statului.

Secţia anti-teroristă a parchetului din Paris a anunţat că va ancheta atacul, iar premierul Édouard Philippe a activat celula interministerială de criză. 

Ştire iniţială: La Strasbourg, două persoane a murit şi 11 au fost rănite într-un schimb de focuri, la Târgul de Crăciun din centrul oraşului care atrage anual milioane de turişti. Acesta a fost închis ulterior. Potrivit unor surse ale postului de televiziune francez BFMTV, 4 persoane ar fi murit. Atacatorul a fost rănit de către o patrulă militară, dar a fugit într-un alt cartier, unde a mai avut loc un schimb de focuri. Autorităţile le-au spus rezidenţilor cartierului Neudorf şi celor din vecinătatea Parcului Etoile să rămână la adăpost. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a trimis la faţa locului pe ministrul de Interne, Christophe Castaner. Acesta a declarat că individul a fost identificat.

Potrivit prefecturii locale, atacatorul era pe o listă cu persoanele ce prezintă un risc pentru securitatea statului. Acesta ar fi scăpat ieri dimineaţă după ce jandarmii i-au percheziţionat domiciliul situat în cartierul Neudorf, unde au găsit mai multe grenade. Secţia anti-teroristă a parchetului din Paris a anunţat că va ancheta atacul.  

Atacul a perturbat şi activitatea Parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, după ce a fost activat un protocol de urgenţă, după cum am aflat de la trimisul nostru, Cameklia Teodosiu.


Etichete StrasbourgtargcraciunatacNeudorfEmmanuel MacronChristophe Castaner

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live