Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Marţi, 01 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mariana Vasilache, Radio Chişinău

27 Martie 2020
Vizualizari: 612
Comentează add

Evenimentul de la 27 martie 1918 a reparat un abuz de politic- a amintit istoricul Ioan Negrei.

Astăzi se împlinesc 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România

mariana-vasilache-radio-chisinau

Foto: Arhivă.

Astăzi se împlinesc 102 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Evenimentul de la 27 martie 1918 a reparat un abuz de politic- a amintit istoricul Ioan Negrei, care a subliniat, într-un interviu pentru Radio Chișinău că actul Unirii nu a fost anulat de către nicio instanță și rămâne valabil până astăzi.

După o înstrăinăre de mai mult de o 100 de ani, teritoriul de est al Moldovei răpit de Imperiul Rus în 1812 revine în spațiul său firesc spiritual de dezvoltare. Basarabia este prima provincie care se unește cu România, în 1918, la 27 martie, acte istoric care se încheie la 1 decembrie cu Marea Unire. În următorii 22 de ani, Basarabia înregistrează strălucite rezultate în ceea ce privește dezvoltarea economică, culturală, în învățământ, sănătate, infrastructură etc - apreciază istoricul Ioan Negrei:


Ion Negrei: Basarabia a cunoscut cea mai dinamică dezvoltare. Ţăranii au fost împroprietăriți - aceasta a fost cea mai esenţială reformă după reforma politică care s-a răsfrânt asupra bunăstării populației, dezvoltării economice. Alt aspect este în cadrul statului național român, a înflorit învățământul, de la sistemul ţarist în limba rusă s-a trecut la sistemul naţional românesc. Nu degeaba părinţii noştri vorbeau despre şcoala romanească.


Reporter: Ion Negrei a apreciat, totodată, clasa politică de la acea vreme, care a avut curajul și perspicacitatea să întreprindă acest pas al unirii în condiții foarte dramatice, critice și imprevizibilă.

În prezent, în Republica Moldova există mai multe partide unioniste care au format o mișcare politică.

Deși numărul celor care susțin reunirea cu România este în creștere în sondaje, partidele unioniste înregistrează scoruri electorale nesemnificative.

(RS)


Etichete unirea basarabiei cu romaniabasarabiaioan negreichisinautarani(RS)republica moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live