Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

1 Noiembrie 2014
Vizualizari: 2087
Comentează add

Radio România aniversează la 1 noiembrie 86 de ani de la prima emisie în eter.

Astăzi este ziua Radio România

radio-romania-actualitati

Studioul RRA. Foto: Alexandru Dolea.

Astăzi este ziua de naştere a Radioului Public.

În urmă cu 86 de ani, 1 noiembrie 1928, se difuza prima emisiune a postului Radio România de la celebrul de acum "Alo, alo, aici e Radio!" la emisiunile pentru copii difuzate, începând din 1929, prima operă Aida de Giuseppe Verdi, difuzată în direct în acelaşi an, primul meci de fotbal transmis în direct în 1930 sau celebrele conferinţe ale personalităţilor interbelice, sunt pagini de istorie scrise şi păstrate de Radio România pentru generaţiile viitoare.

Vorbim despre Radio România din studioul din care se transmit emisiunile Radio România Actualităţi către toată ţara.

Primele studiouri s-au construit aici, în Strada General Berthelot în 1930.

Ediţie specială de ziua Radioului public

Toate posturile Radio România se unesc într-o ediţie specială de ziua Radioului public, sâmbătă, 1 noiembrie, între orele 10.00 şi 12.00.

Ascultătorii vor avea ocazia să-i cunoască mai bine pe cei care asigură emisia posturilor naţionale, internaţionale şi regionale, să afle mai multe informaţii despre realizatori, dar şi să audă unele dintre melodiile definitorii pentru staţiile locale Radio România.

Concert-eveniment dedicat Zilei Radioului

Radio România a marcat 86 de ani de existenţă și printr-un concert eveniment, susţinut vineri seară de Orchestra Naţională Radio.

"Este un concert deosebit", a spus înaintea concertului, dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare.

"Concertul este deosebit pentru că înglobează o tradiţie a Radioului, pe de o parte, şi pe de alta, marea tradiţie occidentală, marea muzică europeană.
 
"Lucrarea de deschidere, în primul rând, e vorba de o suită, alcătuită din patru tablouri, se numeşte "Privelişti moldoveneşti", de Mihail Jora, primul director muzical, primul director artistic al Orchestrei Simfonice Radio, cum era pe acea vreme, în 1928", a afirmat Tiberiu Soare.

Mai multe stiri și informații despre ziua Radio România vedeți aici

eugen-rusu

1 noiembrie 1928

În urmă cu exact 86 de ani, pe 1 noiembrie 1928, la ora 17:00, postul naţional de radio îşi începea transmisia cu apelul rostit de profesorul Dragomir Hurmuzescu - fizician şi promotor al radiofoniei româneşti.

În ziua inaugurală, Radio Bucureşti - cum se numea la acea vreme - a difuzat muzică de dans, ştiri din presă, informaţii meteo şi sportive, precum şi discursuri ale unor personalităţi.

Tudor Arghezi, Liviu Rebreanu sau George Vraca au fost printre primii care au vorbit la microfonul Radioului.

Ulterior, programul a inclus emisiuni culturale, educative sau umoristice, dintre care unele au fost difuzate zeci de ani la rând.

Înfiinţarea Societăţii Române de Radiodifuziune s-a făcut prin subscripţie publică şi cu sprijinul Băncii Naţionale.


Etichete Radio România 86zi specialăposturiemisieconcertOrchestra Națională RadioTiberiu Soare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live