Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Alegeri parlamentare 2020. Dezbateri electorale Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radu Dobriţoiu

6 Martie 2019
Vizualizari: 416
Comentează add

Austria nu-i va repatria pe cetăţenii săi care au luptat pentru organizaţii teroriste.

Asistenţa consulară poate fi refuzată pentru austriecii din ISIS

radu-dobritoiu

Autorităţile austriece au anunţat miercuri că nu vor repatria niciun cetăţean care a luptat pentru Statul Islamic sau pentru alte grupări militante, în condiţiile în care şi alte state occidentale încearcă să decidă cum să procedeze cu militanţii islamici care doresc să se întoarcă acasă. Se crede că sute de persoane au părăsit Europa pentru a lupta pentru ISIS în Siria şi Irak. Acum, în condiţiile în care organizaţia teroristă a pierdut şi ultimul teritoriu pe care îl mai controla în Siria, multe dintre acestea au cerut permisiunea de a reveni în ţările lor natale.

Cabinetul austriac a trimis parlamentului o hotărâre în care se afirmă că asistenţa consulară poate fi refuzată persoanelor susceptibile de a reprezenta o ameninţare pentru ordinea publică. Cancelarul Sebastian Kurz, care conduce coaliţia de guvernare, din care face parte şi Partidul Libertăţii, de extremă dreapta, a declarat în cadrul unei declaraţii de presă că "pe viitor nu va exista niciun fel de asistenţă pentru persoane care au aderat la o organizaţie teroristă", transmite Reuters preluată de RADOR.

"Oricine pleacă din Austria pentru a ucide, a tortura sau a acţiona împotriva unor minorităţi religioase sau ale căror puncte de vedere le diferenţiază nu are dreptul la ajutorul Austriei", a adăugat el. Cu toate acestea, cancelarul nu a afirmat clar că aceştia vor fi împiedicaţi să revină în ţară. Luna trecută, preşedintele Donald Trump a cerut Marii Britanii, Franţei şi Germaniei să preia mai mult de 800 de luptători ai ISIS capturaţi şi să îi judece. Tările europene au rezistat însă presiunilor de a permite întoarcerea cetăţenilor lor care au jurat credinţă unor grupări hotărâte să distrugă Occidentul.

Săptămâna aceasta, conservatorii germani conduşi de Angela Merkel şi partenerii lor de coaliţie, social-democraţii, au căzut de acord asupra unui plan de retragere a cetăţeniei unor germani care au luptat pentru ISIS. Luna trecută, Marea Britanie i-a retras cetăţenia unei adolescente care a părăsit Londra când avea 15 ani pentru a se alătura Statului Islamic în Siria. Aceasta, Shamima Begum, a fost găsită într-o tabără de detenţie din Siria, iar soarta sa a devenit subiectul unor dispute referitoare la oportunitatea abandonării unei tinere de 19 ani cu un copil, care trebuie să se descurce singură într-o zonă de război.
 


Etichete eliminare ISIScetateni austrieci ISISretragere cetatenie ISIS

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live